Οι άνδρες μπορούν να κληρονομήσουν τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες από τον πατέρα τους, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leicester σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet». Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA περισσότερων από 3.000 ανδρών και διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη παραλλαγή του φυλετικού χρωμοσώματος Ψ αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου κατά 50% (το χρωμόσωμα Ψ είναι αυτό που «δίνει» ο πατέρας στο παιδί και αυτό που καθορίζει το φύλο του παιδιού, δεδομένου ότι τα φυλετικά χρωμοσώματα του ανδρός είναι τα Χ,Ψ και της γυναίκας είναι τα Χ,Χ).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος από όσους φέρουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή στο DNA του χρωμοσώματος Ψ προστίθεται στους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νόσων στους άνδρες, ίσως ακόμη και σε ένα γενετικό τεστ για τον εντοπισμό όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να εντοπίσουν ποια ακριβώς γονίδια στο χρωμόσωμα Ψ ευθύνονται για την ευπάθεια στα καρδιαγγειακά, καθώς και με ποιο μηχανισμό αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά.