Η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο των διαταραχών μνήμης, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές της κλινικής «Mayo». Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες από 2.100 θερμίδες την ημέρα ήταν πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν ήπια νοητική βλάβη σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1.200 ατόμων 70-89 ετών και υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ μνήμης. Διαπίστωσαν ότι οι 163 συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει προβλήματα μνήμης, ο δε κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος για εκείνους που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονταν ημερησίως, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος για τη νοητική λειτουργία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η ολιγοθερμιδική διατροφή σε μεγάλη ηλικία μπορεί να διατηρήσει την οξύνοια, ίσως ακόμη και να προλάβει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο προσεχές ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.