Η ώρα της ημέρας ενδεχομένως να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα όσον αφορά τον κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Είναι γνωστό ότι τα φυτά, τα ζώα, ακόμη και τα βακτήρια, έχουν 24ωρους κύκλους, γνωστούς ως κιρκαδιανούς ρυθμούς. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Μάλιστα το jet lag αποτελεί μια μορφή αποδιοργάνωσης του κιρκαδιανού ρυθμού του σώματος (του κύκλου ύπνου-αφύπνισης).

Οι ειδικοί προσπαθούν πλέον να δουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι συμβαίνει όσον αφορά την άμυνα του οργανισμού σε σχέση με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια πρωτεΐνη (ονομάζεται TLR9) που εμπλέκεται στον εντοπισμό των λοιμώξεων στον οργανισμό. Η ανίχνευση μιας λοίμωξης αποτελεί το πρώτο στάδιο εμπλοκής και ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Με βάση πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ποσότητα της παραγόμενης TLR9 και η δράση της μεταβάλλονταν κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Η ανοσολογική άμυνα των ποντικιών βελτιωνόταν όταν η χορηγούμενη αγωγή δινόταν την ώρα που η TLR9 ήταν στο ανώτερο σημείο της, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Erol Fikrig, δήλωσε ότι διαπίστωσαν «μια απευθείας μοριακή σύνδεση μεταξύ των κιρκαδιανών ρυθμών και του ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιδράσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «διαταραχές του κιρκαδιανού ρυθμού φαίνεται ότι επηρεάζουν την ευπάθειά μας σε παθογόνους μικροοργανισμούς.»

Εκτιμάται ότι τα ευρήματα αυτών των ερευνών θα επηρεάσουν στο κοντινό μέλλον την ώρα χορήγησης των φαρμάκων ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους, κάτι που ήδη μελετάται από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Immunity».