Ο γιος μου έχει δυσανεξία στη λακτόζη, στο νοσοκομείο μας είπαν να αποφύγει τα γαλακτοκομικά για είκοσι μέρες να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Είναι κάτι που ιάται ή πώς αντιμετωπίζεται; Με τι τροφές να αναπληρώσει την έλλειψη ασβεστίου;
με εκτίμηση
Ιωάννα!

Υπάρχουν 3 μορφές έλλειψης λακτάσης. Στην πρώτη αυτή είναι πλήρης και εκδηλώνεται από τη γέννηση του παιδιού. Είναι πολύ σπάνια και χρήζει ειδικής δίαιτας εφόρου ζωής. Στη δεύτερη (πρωτοπαθής έλλειψη) το ένζυμο λείπει μερικώς, και ανάλογα με το ποσοστό καθορίζεται η έκταση των συμπτωμάτων. Τέλος, στην τρίτη, (δευτεροπαθής έλλειψη), τα συμπτώματα είναι παροδικά αν αποκατασταθεί η νόσος του λεπτού εντέρου που την προκάλεσε (π.χ. γαστρεντερίτιδα) ή μόνιμα, να γίνει για παράδειγμα χειρουργική αφαίρεση του εντέρου. Η αποφυγή λήψης λακτόζης λύνει το πρόβλημα όμως δεν είναι πρακτικά εφικτή γιατί εκτός των γαλακτοκομικών χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία της διατροφής. Τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα μικρά και λιπαρά ψάρια, το κατσικίσιο κρέας, τα όσπρια και η σόγια. Το ευχάριστο είναι ότι τα προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, ώριμα τυριά) συνήθως γίνονται καλώς ανεκτά. Επίσης κυκλοφορούν στα φαρμακεία χάπια ή σταγόνες λακτάσης γι’ αυτούς που θέλουν να λαμβάνουν γάλα χωρίς περιορισμό.