Μια δόση του παραισθησιογόνου ναρκωτικού LSD μπορεί να βοηθήσει τους αλκοολικούς στη διακοπή του ποτού, σύμφωνα με την ανάλυση σχετικών μελετών που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1960. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Psychopharmacology» ανέλυσε τα στοιχεία έξι σχετικών ερευνών μεταξύ του 1966 και του 1970, οι οποίες συμπεριλάμβαναν περισσότερους από 500 ασθενείς.

Η ανάλυση των στοιχείων έγινε από τους ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Όλοι οι ασθενείς έπαιρναν μέρος σε προγράμματα διακοπής του αλκοολισμού, αλλά σε ορισμένους δόθηκε απλώς μια δόση LSD μεταξύ 210-800 μικρογραμμαρίων. Για την ομάδα των ασθενών που έπαιρναν το LSD το 59% μείωσε την υπερκατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με το 38% εκείνων που συμμετείχαν σε άλλα προγράμματα.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα διατηρήθηκε έξι μήνες μετά τη λήψη του παραισθησιογόνου φαρμάκου. Επίσης, όσοι έπαιρναν το LSD ανέφεραν υψηλότερο βαθμό αποχής από το αλκοόλ. Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι «μια δόση LSD έχει σημαντική ευεργετική δράση σε ό,τι αφορά την κατάχρηση αλκοόλ».

Επίσης, υποθέτουν ότι περισσότερες δόσεις μπορεί να επιτύχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Oι ερευνητές προσθέτουν ότι δεδομένης της αποτελεσματικότητας της μεθόδου, προκαλεί απορία το γιατί δεν έχει διερευνηθεί περισσότερο αυτή η προσέγγιση.