Όσο περισσότερες σκηνές καπνίσματος βλέπουν οι νεαροί έφηβοι στη μεγάλη οθόνη τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από περισσότερους από 2.000 μαθητές σε δημόσια σχολεία του Vermont και του New Hampshire. Οι μαθητές παρείχαν πληροφορίες όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους, τις ταινίες που παρακολουθούσαν και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του 1999, όταν ήταν 9-14 ετών (ηλικίες πρώιμης έκθεσης). Οι επόμενες συνεντεύξεις έγιναν το 2006 και το 2007, όταν οι συμμετέχοντες ήταν 16-22 ετών (ηλικίες όψιμης έκθεσης).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι μαθητές ηλικίας 9-14 ετών έβλεπαν τις περισσότερες σκηνές καπνίσματος στη μεγάλη οθόνη, είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν συστηματικοί καπνιστές σε σχέση με εκείνους που έβλεπαν λιγότερες τέτοιες σκηνές.

Ωστόσο, οι μαθητές ηλικίας 16-22 ετών που έβλεπαν περισσότερες σκηνές με καπνιστές στις ταινίες δεν είχαν αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο να γίνουν και οι ίδιοι καπνιστές, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης τους υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε πρώιμη ηλικία σε σκηνές καπνίσματος στις ταινίες σχετίζεται με την παγίωση αυτής της κακής συνήθειας στους εφήβους, ενώ η έκθεση στα ίδια ερεθίσματα σε όψιμη ηλικία δεν φαίνεται να έχει την ίδια δράση. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί σε βάθος αυτός ο συσχετισμός.