Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη που έχει ενεργό ρόλο στην τριχόπτωση και θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας κρέμας που θα σταματά την εξέλιξη της τριχόπτωσης ή ακόμη και θα πυροδοτεί την τριχοφυΐα, υποστηρίζουν στα συμπεράσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Pensylvania, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή του τμήματος Δερματολογίας κ. Γιώργο Κοτσαρέλη, ανέλυσαν τα γονίδια που ενεργοποιούνται όταν αρχίζει η τριχόπτωση στους άνδρες. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, της προσταγλανδίνης D, αυξάνονται στους θύλακες της τρίχας που βρίσκονται σε σημεία με φαλάκρα, αλλά όχι και στις περιοχές του δέρματος με κανονική τριχοφυΐα.
Παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να έχουν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης έχασαν όλες τις τρίχες τους, ενώ τα μεταμοσχευμένα ανθρώπινα μαλλιά στα οποία χορηγήθηκε αυτή η πρωτεΐνη έπαψαν να αναπτύσσονται.
«Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να διαπιστώσουμε αν παρεμποδίζοντας τον υποδοχέα αυτής της πρωτεΐνης θα αναστρέψουμε την τριχόπτωση ή απλώς θα την παρεμποδίσουμε. Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να απαντηθεί», δήλωσε ο καθηγητής Κοτσαρέλης.
Η πρωτεΐνη της τριχόπτωσης
Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη που σταματά την τριχόπτωση.