Οι γονείς θα έπρεπε να βγάλουν την τηλεόραση από το παιδικό δωμάτιο για να καταπολεμήσουν τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Επίσης, τα παιδιά δεν θα έπρεπε να παρακολουθούν τηλεόραση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ξεκινούν σχολείο όντας ήδη υπέρβαρα, υποστηρίζουν οι εδικοί που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενη έρευνα ToyBox, η οποία συντονίζεται από τον αναπληρωτή καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Γιάννη Μανιό.

Το πρόγραμμα ToyBox φέρνει κοντά 15 κορυφαίους ερευνητές από δέκα ευρωπαϊκές χώρες και ο σκοπός του είναι η προαγωγή υγιεινών συνηθειών στα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα παιδιά κάθονται τελείως ακίνητα όταν παρακολουθούν τηλεόραση, μειώνοντας τις καύσεις του οργανισμού τους πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη καθιστική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιό, η τηλεόραση στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να αντικατασταθεί με πιο ενεργητικές, μη ανταγωνιστικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες, ενώ στο σπίτι η τηλεόραση στο δωμάτιο καθώς και τα ανθυγιεινά σνακ στο ντουλάπι της κουζίνας δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Το πρόγραμμα ToyBox βασίζεται σε έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Μεγάλη Βρετανία. Στη διάρκεια της τετραετούς έρευνας έχει διαπιστωθεί ότι περισσότερα από ένα στα οχτώ παιδιά στη Βόρειο Ευρώπη είναι υπέρβαρα, ενώ το ποσοστό αυτό σε χώρες της Νότιας Ευρώπης ανέρχεται σε 25%.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: