Οι μαύρες αρκούδες έχουν μια θεαματική ικανότητα να αυτοθεραπεύονται κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Αυτό παρατήρησαν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Minnesota και του Wyoming, οι οποίοι παρακολούθησαν 1.000 αρκούδες επί 25 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι ορισμένες αρκούδες που είχαν τραυματιστεί από πυροβολισμούς κυνηγών, από βέλη ή από άλλα ζώα λίγο πριν τη χειμερία νάρκη, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μετά τη χειμερία νάρκη. Μεταξύ του Νοεμβρίου (που οι αρκούδες αποσύρονται για να πέσουν σε χειμερία νάρκη) και του Μαρτίου (ένα μήνα πριν βγουν από τη φωλιά τους), οι πληγές τους είχαν επουλωθεί, αφήνοντας μάλιστα ελάχιστα σημάδια από ουλές. Επιπλέον, δεν υπήρχαν σημάδια μόλυνσης, ενώ πολλές αρκούδες είχαν και νέα τριχοφυΐα στο σημείο του τραυματισμού τους.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με το γεγονός ότι οι διαδικασίες της ίασης ξεκίνησαν όταν οι αρκούδες βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη, όπου ο ρυθμός του μεταβολισμού τους είναι πολύ χαμηλός. Οι ειδικοί προσδοκούν να ανακαλύψουν με ποιον τρόπο το σώμα των αρκούδων αυτοθεραπεύεται όταν η θερμοκρασία του σώματος, οι παλμοί της καρδιάς και ο μεταβολισμός τους είναι μειωμένα κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Εκτιμούν ότι αυτή η γνώση θα φανεί χρήσιμη για την ανάπτυξη θεραπειών σε ασθενείς των οποίων η ίαση καθυστερεί λόγω κακής διατροφής, υποθερμίας, ηλικίας ή διαβήτη, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού του μεταβολισμού τους.