Όσο νωρίτερα πέφτουν για ύπνο οι έφηβοι τόσο λιγότερο τους απειλεί η κατάθλιψη υποστηρίζουν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 15.500 εφήβους ηλικίας 12-18 ετών. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπεφταν για ύπνο μετaά τα μεσάνυχτα ήταν 24% πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν πριν από τις δέκα το βράδυ.

Επίσης, εκείνοι που κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες είχαν 71% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που συμπλήρωναν οκτώ ώρες ύπνου.

Ακόμη παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που έπεφταν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα ήταν 20% πιο πιθανό να κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 48% για εκείνους που κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα.

Από την άλλη μεριά, οι έφηβοι που κοιμούνταν επαρκείς ώρες ήταν 65% λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις συναισθηματικές αντιδράσεις, να οδηγήσει σε κακή ψυχική διάθεση που με τα σειρά της προκαλεί προβλήματα στην αντιμετώπιση των εντάσεων της καθημερινής ζωής, επηρεάζει τη συγκέντρωση, την κρίση και τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep.