Η μεγαλύτερη έκθεση των σχεδίων του ανθρώπινου σώματος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα γίνει στο Παλάτι του Buckingham αυτή την εβδομάδα. Εκτός από σχεδιαστικά τέλεια ωστόσο, το ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί είναι και το πόσο ακριβή είναι όσον αφορά την ανατομία του ανθρώπινου σώματος.

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι έκανε χιλιάδες σχέδια και σημειώσεις για το ανθρώπινο σώμα. Τον ενδιέφερε ο τρόπος που αυτό είναι φτιαγμένο και λειτουργεί.

Με το θάνατό του το 1519 το έργο του έμεινε ημιτελές και ανέκδοτο.

Ωστόσο, με βάση τα σχέδια που έφτασαν στα χέρια των επιστημόνων οι σημερινοί ανατόμοι πιστεύουν ότι τα σχέδια του Ντα Βίντσι ήταν χρόνια μπροστά από την εποχή του και από μερικές απόψεις μπορούν ακόμη να φανούν χρήσιμα στους σημερινούς ανατόμους.

Τα σχέδιά του, έργα που έγιναν 500 χρόνια πριν συγκρινόμενα με τις ψηφιακές εικόνες του κρανίου, του σκελετού και των ανθρώπινων οργάνων του σήμερα παραμένουν αξιοθαύμαστα επιστημονικά έργα τέχνης. Η απόδοση της σπονδυλικής στήλης πιστεύεται ότι αποτελεί την πρώτη ακριβή απόδοσή της ιστορικά. Και μόνο αυτό το σχέδιο αρκεί σύμφωνα με τους μελετητές για να κερδίσει ο Ντα Βίντσι μια θέση στην ιστορία.

Ο πολυτάλαντος Ντα Βιντσι ήταν ακούραστος παρατηρητής, κατόρθωνε να μεταφέρει στο χαρτί με απόλυτη ακρίβεια ό,τι έβλεπε, ενώ ως αρχιτέκτων και μηχανικός εισήγαγε μια άλλη οπτική στην προσέγγιση του ανατομίας, μια προσέγγιση που μόλις τα τελευταία 50 χρόνια έχει γίνει δημοφιλής στο πεδίο της χειρουργικής.