Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε επιστημονικό έντυπο Social Studies of Science όταν οι άνδρες προεδρεύουν στις επιτροπές ειδικών που αποφασίζουν για την απονομή βραβείων σε τομείς που αφορούν την επιστήμη, την τεχνολογία και την ιατρική, οι άνδρες υποψήφιοι κερδίζουν το πρώτο βραβείο στο 95% των περιπτώσεων.

Το τοπίο μάλιστα θολώνει σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι έχουν καθιερωθεί βραβεία αποκλειστικά για γυναίκες, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των δυο φύλων στο ζήτημα αυτό.

Και όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρότι οι γυναίκες αποτελούν το 21% των συνολικών υποψηφίων, οι άνδρες παίρνουν το βραβείο στο 95,1% των περιπτώσεων.

Επίσης, παρότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχει αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών, που βραβεύονται κατά 78,5%, εντούτοις οι άνδρες είναι έως και οχτώ φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να βραβευτούν. Το ενδιαφέρον μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι οι διακρίσεις αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν μεταξύ των ετών 2001-2010.

Μερικές από τις προτάσεις των ειδικών για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι να αυξηθούν τόσο οι υποψηφιότητες των γυναικών, όσο και η εκπροσώπησή τους στις επιστημονικές επιτροπές, καθώς και να ελέγχονται διαρκώς τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, ώστε να μη γίνονται προκατειλημμένες επιλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: