Μερικές απλές επισκευές ή αντικαταστάσεις π.χ., της πρίζας μπορούν να καταστήσουν απολύτως λειτουργικό τον φούρνο μικροκυμάτων, αντί να τον πετάξουμε και να αγοράσουμε ένα καινούργιο, επισημαίνουν βρετανοί ερευνητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Cleaner Production.

Γιατί τέτοια έννοια για τους φούρνους μικροκυμάτων; Επειδή όπως επισημαίνουν οι ερευνητές η επαναχρησιμοποίησή τους θα μπορούσε να γλιτώσει τις χωματερές από χιλιάδες τόνους αποβλήτων κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 189 φούρνους μικροκυμάτων σε κέντρα απορριμμάτων και διαπίστωσαν ότι το 54% αυτών πετάχτηκαν για καθαρά αισθητικούς λόγους – δηλαδή προκειμένου να αντικατασταθούν με ένα νέο διαφορετικού σχεδίου φούρνο – ή επειδή είχαν μικροελαττώματα τα οποία όμως μπορούσαν πολύ εύκολα να επιδιορθωθούν. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το 85% αυτών μπορούσαν να επιδιορθωθούν με ασφάλεια.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν την μελέτη τους σε πλυντήρια, ψυγεία και άλλες συσκευές που καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων, ενώ θα μπορούσαν να «ζήσουν» πολλά χρόνια ακόμη στο σπίτι μας. Εκτιμάται ότι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα διεθνώς ανέρχονται σε 20-50 εκατομμύρια τόνους το χρόνο και αυξάνονται με ρυθμό 4% κάθε χρόνο.