Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες για τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ πρέπει να τροποποιηθούν για το καλό της υγείας μας και ειδικότερα προς όφελος της υγείας των Bρετανών. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του βρετανικού υπουργείου Υγείας, το ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ είναι οι 3-4 μονάδες ημερησίως για τους άνδρες και οι 2-3 για τις γυναίκες. Ένα μικρό ποτήρι κρασί αντιστοιχεί σε 1,3 μονάδες αλκοόλης, ενώ ένα μεγάλο ποτήρι μπίρα σε 2 μονάδες.

Τώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ιδανική ποσότητα αλκοόλ που είναι ωφέλιμη για την υγεία και για την πρόληψη χρόνιων νόσων είναι τα 5 γρ. αλκοόλ την ημέρα. Αυτά αντιστοιχούν σε 1/2 ποτηράκι κρασί ή σε 1/4 ενός μεγάλου ποτηριού μπίρας, καθώς και στη μισή δόση ενός σκληρού ποτού (π.χ. ουίσκι, τζιν).

Αυτές οι «περικοπές», εάν υιοθετηθούν και αποτελέσουν επίσημες συστάσεις κατανάλωσης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 2.600 λιγότερους θανάτους από καρκίνο τον χρόνο, καθώς και σε 3.000 λιγότερους θανάτους από κίρρωση του ήπατος.

Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε 843 περισσότερους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα τον χρόνο, δεδομένου ότι το αλκοόλ έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Δίνουν, όμως, έμφαση στο συνολικό όφελος από τις ζωές που θα σωθούν χάρη στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που βασίστηκε στην ανάλυση της κατανάλωσης αλκοόλ σε 15.000 ενηλίκους, δημοσιεύτηκαν online στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ Open».