Το πήρατε επιτέλους απόφαση να κόψετε το τσιγάρο. Συγχαρητήρια, αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Τώρα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε μια και καλή από την κακή αυτή συνήθεια. Αν δεν σκοπεύετε να καταφύγετε στη λύση των φαρμάκων, ούτε να επιλέξετε υποκατάστατα νικοτίνης, συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το κείμενο. Παρακάτω, θα δείτε με μια ματιά τις εναλλακτικές μεθόδους που μπορούν να γίνουν σύμμαχοί σας στη μάχη κατά του καπνίσματος. Μέσω της μείωσης των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης, χαλαρώνουν τον οργανισμό και τον βοηθούν να απαλλαγεί από τον εθισμό του τσιγάρου.

Βελονισµός

Γιατί να τον επιλέξω Αν το τσιγάρο σάς έχει γίνει εθισμός, ο βελονισμός είναι η κατάλληλη επιλογή, αφού μειώνει τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου.

Η δράση του Ο βελονισμός προκαλεί αυτοΐαση και αυτορρύθμιση του οργανισμού. Ουσιαστικά, ρυθμίζει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να ανακτήσει την εσωτερική του ισορροπία, ενώ παράλληλα μειώνει ή και εξαλείφει το στερητικό σύνδρομο. Αν ταυτίζετε τις βελόνες με τον πόνο, καιρός να αναθεωρήσετε. Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη. Ο βελονιστής τσιμπάει το δέρμα (συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και του σώματος, όπως η μύτη, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια) με πολύ λεπτές (σαν τρίχες) βελόνες.

Τα είδη του

  • Κλασικός βελονισμός: Ο βελονιστής τοποθετεί λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού και του σώματος και μετά τη συνεδρία τις αφαιρεί.
  • Βελονισμός στο αφτί: Εξαιρετικά μικρές και λεπτές βελόνες (μοιάζουν με πινέζες) τοποθετούνται στο αυτί και παραμένουν για μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό, περιστρέφετε οι ίδιοι έναν μαγνήτη γύρω από τις βελόνες, δημιουργώντας έτσι ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
  • Ηλεκτροβελονισμός: Πρόκειται για μια ενισχυμένη μορφή του κλασικού βελονισμού, η οποία πραγματοποιείται όταν το κρίνει απαραίτητο ο θεραπευτής (αν δεν υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση στον κλασικό βελονισμό). Ουσιαστικά, οι βελόνες που έχουν τοποθετηθεί στο δέρμα ενώνονται ανά δύο με ένα κλιπ και συνδέονται με τη βοήθεια ενός καλωδίου με ένα μηχάνημα που τους παρέχει ηλεκτρισμό, οπότε υπάρχει συνεχής διέγερση στα σημεία του βελονισμού. Στη διάρκεια της θεραπείας αισθάνεται κανείς στα σημεία αυτά ένα ανώδυνο μυρμήγκιασμα. Προσοχή! Αυτού του είδους ο ηλεκτροβελονισμός είναι διαφορετικός από τον ηλεκτροβελονισμό που αναφέρεται παρακάτω και πρόκειται για βελονισμό χωρίς βελόνες.

Tip Συνήθως ο βελονισμός, τόσο στο σώμα όσο και στο αφτί, συνδυάζεται με τον ηλεκτροβελονισμό.

Η αποτελεσματικότητά του Θεωρείται από τις αποτελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Παράλληλα, αποτελεί ασφαλή μέθοδο, χωρίς παρενέργειες. Για να πετύχετε, ωστόσο, τον στόχο σας και να κόψετε οριστικά το τσιγάρο, πρέπει να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε και τον ψυχολογικό εθισμό, ώστε να αποφύγετε μελλοντικές υποτροπές.

Στην πράξη Μια συνεδρία διαρκεί περίπου 60΄ και κοστίζει 40-60¤. Στην αρχή οι επισκέψεις πρέπει να είναι καθημερινές για μερικές ημέρες, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να επισκέπτεστε τον βελονιστή κάθε 2-3 ημέρες και μετά ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Συνήθως απαιτούνται 5-10 θεραπείες για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Βελονισµός χωρίς βελόνες (Ηλεκτροβελονισµός)

Γιατί να τον επιλέξω Αν σας φαίνεται ενδιαφέρουσα η ιδέα του βελονισμού, αλλά φοβόσαστε τις βελόνες, ο ηλεκτροβελονισμός είναι η λύση.

Η δράση του Τονώνει τη ζωτικότητα του οργανισμού και ενισχύει τη θέλησή σας να κόψετε το τσιγάρο. Πρόκειται ουσιαστικά για παραλλαγή του κλασικού βελονισμού. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ειδικές βελόνες με χοντρή μυτερή απόληξη (μοιάζουν με τη μύτη του στυλό), οι οποίες δεν τρυπούν το δέρμα αλλά δέχονται ρεύμα και λειτουργούν σαν ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (π.χ. γύρω από το στόμα, τη μύτη, το χέρι). Η αίσθηση που έχετε είναι αυτή ενός τσιμπήματος.

Η αποτελεσματικότητά του Η εν λόγω θεραπεία θεωρείται εξίσου αποτελεσματική με τον κλασικό βελονισμό. Ωστόσο, το κατά πόσο θα κόψετε οριστικά το κάπνισμα εξαρτάται και από εσάς και τη δυνατότητά σας να καταπολεμήσετε την ψυχική σας εξάρτηση από το τσιγάρο. Συνήθως, συστήνεται και μία αγωγή συντήρησης στην αρχή κάθε εποχής (π.χ. αρχή φθινοπώρου), επειδή τότε κυρίως ο οργανισμός απορρυθμίζεται και είναι πιο πιθανό να στραφεί σε εθιστικές ουσίες.

Στην πράξη Μια συνεδρία έχει διέρκεια περίπου 30-40΄ και κοστίζει 30-60¤. Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα, οι επισκέψεις στην αρχή πρέπει να είναι καθημερινές. Συνήθως απαιτούνται 5-10 θεραπείες.

Tip Ο ηλεκτροβελονισμός δεν συστήνεται σε άτομα που έχουν βηματοδότη.

Βιοσυντονισµός

Γιατί να τον επιλέξω Πέρα από τη μείωση των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου, ο βιοσυντονισμός βοηθάει και στην αποτοξίνωση του οργανισμού από βλαβερές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα των χρόνιων καπνιστών, ενώ ο χρόνος θεραπείας του είναι εξαιρετικά σύντομος. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί επίσης ιδανική λύση για όσους φοβούνται τις βελόνες.

Η δράση του Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του βιοσυντονισμού, το σώμα εκπέμπει και λαμβάνει ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις. Ένα υγιές άτομο εκπέμπει φυσιολογικά κύματα, ενώ ένας ασθενής παθολογικά κύματα (που προέρχονται π.χ. από φλεγμονές και ιούς). Το σύνολο αυτών των κυμάτων μπορεί να γίνει αντιληπτό μέσω ηλεκτροδίων μιας συσκευής βιοσυντονισμού. Η συσκευή αυτή ουσιαστικά λαμβάνει τα σήματα που εκπέμπει το σώμα σας και τα στέλνει πίσω στο σώμα, ενισχύοντας τα φυσιολογικά κύματα και εξαλείφοντας τα παθολογικά. Στην περίπτωση ενός καπνιστή ακολουθείται μια διαδικασία εκπομπής των κατάλληλων σημάτων, προκειμένου να μειωθούν ή να εξαλειφθούν τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου και να επιταχυνθεί η αποτοξίνωση του οργανισμού (αποβολή της πίσσας και των υπόλοιπων βλαβερών ουσιών από το σώμα).

Η αποτελεσματικότητά του Οι θεραπευτές της μεθόδου -η οποία θεωρείται απολύτως ασφαλής- μιλάνε για υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Στην πράξη Μια συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα και κοστίζει περίπου 60¤, ενώ συνήθως αρκούν 4-5 συνεδρίες. Ο βιοσυντονισμός μπορεί να λειτουργήσει και συνδυαστικά με τον βελονισμό για καλύτερα αποτελέσματα.

Tip Ο βιοσυντονισμός δεν συστήνεται σε άτομα που έχουν βηματοδότη.

Ρεφλεξολογία

Γιατί να την επιλέξω Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδανική για ανθρώπους πολύ στρεσαρισμένους, αφού βοηθάει τον οργανισμό να χαλαρώσει, να βρει την ισορροπία του, να αποτοξινωθεί από τη νικοτίνη και γενικότερα από τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο σώμα του και να καταφέρει να απαρνηθεί τη συνήθεια του καπνίσματος.

Η δράση της Πραγματοποιούνται πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία-κλειδιά που βρίσκονται στα πέλματα και τις παλάμες, τα οποία θεωρούνται αντανακλαστικές μικρογραφίες του σώματος (π.χ. πιέσεις στον λοβό αντανακλώνται στον εγκέφαλο). Έτσι, ο οργανισμός χαλαρώνει και ξεμπλοκάρει, με αποτέλεσμα μετά από μερικές συνεδρίες να νιώθετε απέχθεια για το τσιγάρο.

Η αποτελεσματικότητά της Σύμφωνα με τους ειδικούς της ρεφλεξολογίας, υπολογίζεται ότι πέντε στους δέκα καπνιστές που επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο για να κόψουν το τσιγάρο τελικά τα καταφέρνουν. Αν και η ρεφλεξολογία δεν θεωρείται εξίσου αποτελεσματική με τον βελονισμό, πρόκειται για μέθοδο που «μαλακώνει» και ξεμπλοκάρει το σώμα σε ιδιαίτερα στρεσαρισμένους ανθρώπους, οπότε στη συνέχεια είναι πιο δεκτικοί σε οποιαδήποτε αγωγή κατά του καπνίσματος.

Στην πράξη Μια συνεδρία έχει διάρκεια γύρω στα 45΄ και κοστίζει περίπου 30-60¤. Συνήθως συστήνεται ένας κύκλος 8-10 συνεδριών.

Η ψυχολογία του εθισµού
Μπορεί τα σωματικά συμπτώματα στέρησης να σας φαίνονται το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθειά σας να κόψετε το τσιγάρο, όμως η ψυχική εξάρτηση είναι τελικά ο πιο δύσκολος σκόπελος. Η διακοπή του καπνίσματος είναι φυσικά πολύ μεγάλο επίτευγμα, το να υποτροπιάσετε όμως δεν είναι καθόλου απίθανο. Το θέμα είναι να καταφέρετε να αποσυνδέσετε κάθε δραστηριότητα της καθημερινής σας ζωής από το τσιγάρο (π.χ. καφές ή ποτό με τσιγάρο ή τσιγάρο μετά το σεξ) και να δημιοργήσετε νέες «εγγραφές» στον εγκέφαλό σας. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να ανακαλύψετε το δικό σας προσωπικό κίνητρο. Για άλλους είναι π.χ. οι κίνδυνοι για την υγεία που κρύβει το κάπνισμα, για άλλους το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η αγορά τους. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καταστάσεις και συναισθήματα που απειλούν να μποϊκοτάρουν την προσπάθειά σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΛΙΑΠΗ, νευρολόγο-ψυχίατρο, βελονιστή, τον δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, πτυχιούχο Ιατρικής, φυσικοπαθητικό, ρεφλεξολόγο, τον κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΛΙΑΠΗ, βελονιστή, θεραπευτή βιοσυντονισμού, και την κ. ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, φυσικοπαθητικό, θεραπεύτρια βιοσυντονισμού.