Η ασπιρίνη ενδέχεται σύντομα να αποκτήσει νέο ρόλο ως ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο, το οποίο μάλιστα θα είναι πολύ πιο φιλικό με το στομάχι από ό,τι είναι σήμερα η κλασική ασπιρίνη, εξηγεί στο vita.gr ο δρ. Khosrow Kashfi, που διεξάγει έρευνες για μια νέου τύπου ασπιρίνη, τη λεγόμενη NOSH, η οποία έχει πολλαπλές και ισχυρές δράσεις.

Τι ακριβώς είναι η NOSH ασπιρίνη;
Για την παρασκευή της ασπιρίνης ΝΟSH χρησιμοποιούμε την ασπιρίνη ως βάση, δηλαδή το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, το οποίο τροποποιούμε προσθέτοντάς του δύο βραχίονες, δηλαδή δύο νέα μόρια. Ο ένας βραχίονας απελευθερώνει οξείδιο του αζώτου (NO) και ο άλλος απελευθερώνει υδροξείδιο του θείου (H2S). Και τα δύο αυτά αέρια έχει φανεί ότι προστατεύουν το στομάχι από τις επώδυνες παρενέργειες της ασπιρίνης, όπως η γαστρορραγία.
Ποιους τύπους καρκίνου μπορεί να καταπολεμήσει η ασπιρίνη NOSH;
Στα εργαστηριακά τεστ που κάναμε χρησιμοποιώντας σειρές ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων δείξαμε ότι η ασπιρίνη NOSH είναι δραστική κατά του καρκίνου του εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος, των πνευμόνων, του προστάτη και της λευχαιμίας. Επίσης, τη δοκιμάσαμε σε πειραματόζωα, όπου φάνηκε αποτελεσματική κατά του καρκίνου του εντέρου. Εκτιμούμε ότι θα φανεί δραστική και εναντίον άλλων τύπων καρκίνου στα πειραματόζωα.

Με ποιον τρόπο θα τη λαμβάνουμε;
Στα πειραματόζωα τη χορηγήσαμε από το στόμα. Δεν έχουμε διερευνήσει άλλους τρόπους χορήγησής της, αν και μπορεί να υπάρχουν. Η ασπιρίνη NOSH φαίνεται ότι έχει πολλές πιθανότητες να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Η ελπίδα μου είναι ότι η αντικαρκινική της δράση στα πειραματόζωα θα επαληθευτεί και στους ανθρώπους, στο πλαίσιο των κλινικών μελετών.
Ως φάρμακο θα έχει και άλλες ενδείξεις, όπως και η κλασική ασπιρίνη;
Ναι, θα έχει. Έχουμε ήδη δείξει ότι η ασπιρίνη NOSH έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Εκτιμώ ότι η ασπιρίνη NOSH καθώς και άλλα NOSH μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα φανούν ωφέλιμα στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Έχει παρενέργειες;
Ως τώρα δεν έχουμε διαπιστώσει παρενέργειες. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ ακόμη προτού να είμαστε απολύτως βέβαιοι.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα της έρευνάς σας;
Πρέπει να κάνουμε περισσότερες τοξικολογικές μελέτες και πιο πολλά πειράματα σε ζώα προτού τη δώσουμε σε ανθρώπους.
Ποια είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσετε;
Η χρηματοδότηση είναι πάντοτε ένα ζήτημα αυτές τις ημέρες. Εάν έχουμε τις οικονομικές πηγές, τότε η εργασία μας θα προχωρήσει. Όσον αφορά τα επιστημονικά ζητήματα, δεν διαβλέπω εμπόδια.
Πότε πιστεύετε ότι θα είναι διαθέσιμη η ασπιρίνη NOSH;
Εάν όλα πάνε καλά, τότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κλινικές δοκιμές σε 2-5 χρόνια. Απέχουμε όμως πολλά χρόνια μέχρις ότου τη δούμε στα φαρμακεία.
Είστε αισιόδοξος ότι αυτή η υβριδική ασπιρίνη θα φέρει την επανάσταση στην ιατρική;
Χρησιμοποιείτε μια πολύ δυνατή και μυστικιστική λέξη. Θα σας πω ότι ελπίζω πως οι προσπάθειές μας θα αποδώσουν καρπούς και ότι η ασπιρίνη NOSH θα αποτελέσει μια θετική συνεισφορά στη φροντίδα των ασθενών.