Οι άνθρωποι καθημερινά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι όχι μόνο στα καυσαέρια από τους κινητήρες των αυτοκινήτων, αλλά και στα καυσαέρια από άλλες μηχανές ντίζελ, όπως αυτές των υπόλοιπων μέσων μεταφοράς (π.χ. ντιζελοκίνητα πλοία) και των γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (International Agency for Research on Cancer-ΙΑRC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), κατέταξέ τα καυσαέρια από τους πετρελαιοκινητήρες στις καρκινογόνες για τον άνθρωπο ουσίες (ομάδα 1), βασισμένη σε επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις. Έτσι, τα μετακίνησε από την ομάδα 2A, δηλαδή τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες, στην οποία τα είχε κατατάξει το 1988. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση που εξέδωσε «τα επιστημονικά στοιχεία ήταν εντυπωσιακά και η απόφαση της ομάδας εργασίας ομόφωνη: τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα στον άνθρωπο». Επίσης, διαπίστωσε ότι συνδέονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης».

Καιρός, λοιπόν, να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και να δούμε το ποδήλατό μας με άλλο μάτι.


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: