Τι μας προσφέρουν: Αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες και φτωχά σε λίπος. Στο περίβλημα των φασολιών έχουν εντοπιστεί φλαβονοειδή που σχετίζονται με σημαντική αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση, ενώ περιέχουν ισοφλαβονοειδή και λιγνάνες, ουσίες που θεωρούνται ότι έχουν σημαντική αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με έρευνα, οι ουσίες από το βλαστό της φασολιάς προστατεύουν από καταστροφική βλάβη το γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος ύστερα από τη συστηματική έκθεσή του σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), προσφέροντας έτσι σημαντική προστασία από τον καρκίνο του δέρματος. Τα φασολάκια εμφανίζονται στη αγορά την άνοιξη και υπάρχουν μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Φυσικά, βρίσκουμε και κατεψυγμένα πράσινα φασολάκια.
Τεστ φρεσκάδας: Για να βεβαιωθούμε ότι τα πράσινα φασολάκια είναι φρέσκα, επιλέγουμε ένα και το σπάμε στη μέση. Αν βγάλει μια σταγόνα υγρό, τότε είμαστε βέβαιοι ότι είναι φρέσκο.

Στην κουζίνα: Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας ή μαζί με άλλα λαχανικά ή πατάτες. Γίνονται επίσης βραστά, ενώ συνοδεύουν ιδανικά και κρέας. Μπορούμε να τα κάνουμε και τουρσί.

Στο ψυγείο: Τα φασολάκια διατηρούνται λίγες μέρες στο ψυγείο, κλεισμένα σε πλαστική σακούλα.

Tip: Έχει βρεθεί επιστημονικά ότι τα πράσινα φασολάκια είναι 3-4 φορές πλουσιότερα σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τα ξερά φασόλια. Αυτό οφείλεται στο ότι το πράσινο περίβλημα των φασολιών αποτελεί σημαντική «αποθήκη» πολύτιμων ουσιών που θα βοηθήσουν στην αναπαραγωγή του είδους.