Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι και ο ίδιος ο 83χρονος σκωτσέζος φυσικός Πίτερ Χιγκς, ο άνθρωπος που πριν από 48 χρόνια προέβλεψε την ύπαρξη του μποζόνιου που φέρει το όνομά του, έλαμπε από χαρά και συγκίνηση ως επίσημος προσκεκλημένος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN στη Γενεύη , όπου βρέθηκε για να παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις που δικαιώνουν τη θεωρία του.


Τι ακριβώς όμως συνέβη στον μεγάλο αδρονικό επιταχυντή στο CERN -το μεγαλύτερο και καλύτερο έργο υψηλής τεχνολογίας του κόσμου-, για την κατασκευή και τη λειτουργία του οποίου η Ελλάδα συμμετείχε με επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά;
Για να καταλάβουμε τι συνέβη και γιατί είναι τόσο σημαντικό, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε μερικές απλές έννοιες.


Όπως εξηγούν οι φυσικοί, υπάρχουν δύο κατηγορίες σωματιδίων στη φύση, τα φερμιόνια και τα μποζόνια. Τα φερμιόνια έχουν σχέση με τα σωματίδια της ύλης όπως όλοι τα αντιλαμβανόμαστε και τα βλέπουμε γύρω μας. Τα μποζόνια είναι οι φορείς των δυνάμεων μεταξύ των σωματιδίων αυτών, καθώς και μεταξύ των πεδίων αυτών των σωματιδίων. Ένα μποζόνιο είναι ταυτόχρονα και σωματίδιο και πεδίο (σύμφωνα με την κβαντομηχανική). Ας το έχουμε, λοιπόν, αυτό στο μυαλό μας.
Οι επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN έχουν εκτιμήσει με πολύπλοκους υπολογισμούς τη μάζα που έχει το μποζόνιο του Χιγκς σε 126 Gev (γιγαηλεκτρονιοβόλτ).


Στους ανιχνευτές του CERN ανιχνεύτηκε ένα έλλειμμα μάζας. Αυτό το έλλειμμα μάζας, που ουσιαστικά σημαίνει έλλειμμα ενέργειας, θεωρούν οι επιστήμονες ότι αντιστοιχεί στο μποζόνιο του Χιγκς. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα έλλειμμα 126 Gev. Εμμέσως, το έλλειμμα αυτό επιβεβαιώνει με πολύ μεγάλη πιθανότητα την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς και επιβεβαιώνει τη θεωρία του σκοτσέζου φυσικού για την ύπαρξή του. Αν όντως το σωματίδιο που έχει καταναλώσει την ενέργεια που λείπει είναι το μποζόνιο του Χιγκς, τότε σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και το αντίστοιχο πεδίο Χιγκς.


Το πεδίο Χιγκς υπάρχει ουσιαστικά παντού στο Σύμπαν – δημιουργήθηκε ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang). Τα σωμάτια πριν από αυτό το κλάσμα του δευτερολέπτου, σύμφωνα με τη θεωρία, ήταν χωρίς μάζα. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το πεδίο του Χιγκς, τα σωμάτια απέκτησαν τη μάζα τους. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη αντίσταση βρίσκουν μέσα στο πεδίο του Χιγκς, τόσο μεγαλύτερη μάζα αποκτούν.


Γιατί είναι τόσο σπουδαία αυτή η ανακάλυψη; Επειδή επιβεβαιώνει μια σημαντική θεωρία της φυσικής που ονομάζεται Καθιερωμένο Μοντέλο, εξηγούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, τα σωμάτια δεν είναι απαραίτητο να έχουν μάζα. Επομένως, η ανακάλυψη -για την ακρίβεια η έμμεση ανίχνευση- του μποζονίου του Χιγκς και ειδικά του πεδίου του Χιγκς συμπληρώνει και αποδεικνύει τη θεωρία. Αποτελεί το κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ για την κατανόηση του Σύμπαντος.


Το «διαβολικό σωματίδιο», όπως αρχικά ονομάστηκε το μποζόνιο του Χιγκς από τον νομπελίστα φυσικό Λίον Λέντερμαν προτού αναγκαστεί να το μετονομάσει σε «σωματίδιο του Θεού» -μετά από πιέσεις των εκδοτών του βιβλίου του «The God Particle: If the Universe is the Answer, What is the question?»-, απαντά σε ένα ουσιαστικό ερώτημα. Πρόκειται για το ερώτημα «γιατί η ύλη έχει μάζα;». Επομένως, το μποζόνιο και το πεδίο Χιγκς ανοίγουν ένα νέο μονοπάτι που οδηγεί στην κατανόηση του Σύμπαντος και της ύπαρξής μας.