Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν πολλούς ραφιναρισμένους υδατάνθρακες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας λιγότερο συχνής αλλά σοβαρής μορφής μη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα παρατηρήθηκε ένας συσχετισμός μεταξύ του υψηλού γλυκαιμικού φορτίου και των μη ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων του μαστού. Το υψηλό γλυκαιμικό φορτίο ουσιαστικά σημαίνει ότι οι τροφές που καταναλώνονται (π.χ. ραφιναρισμένα τρόφιμα από άσπρα άλευρα και γλυκά) προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Η σχετική έρευνα διεξήχθη από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Λυών της Γαλλίας, όπου παρακολουθήθηκαν 335.000 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν σε μια μακρόχρονη ευρωπαϊκή έρευνα σε σχέση με τη διατροφή και τον καρκίνο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά δεν παρατηρήθηκε συσχετισμός μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του γλυκαιμικού φορτίου.
Όταν, όμως, οι ερευνητές εστίασαν στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, παρατήρησαν ότι μεταξύ των γυναικών στο ανώτερο 20% όσον αφορά τη διατροφή υψηλού γλυκαιμικού φορτίου υπήρχαν 158 περιστατικά καρκίνου σε αντιδιαστολή με μόλις 11 περιστατικά στο κατώτερο 20% της κλίμακας – μια διαφορά που αντιστοιχεί σε υψηλότερο κίνδυνο νόσησης κατά 36%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί ο πιθανός συσχετισμός μεταξύ του γλυκαιμικού φορτίου και του καρκίνου του μαστού.