Οι πρώην καπνιστές ζουν περισσότερα χρόνια από εκείνους που επιμένουν να καπνίζουν ανεξαρτήτως της ηλικίας στην οποία αποφάσισαν να κόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine». Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε στη μελέτη των στοιχείων 17 προηγούμενων σχετικών μελετών και είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του θανάτου των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι καπνιστές μεγάλης ηλικίας -άνω των 60 ετών- είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το 59% των μη καπνιστών ήταν εν ζωή στην ηλικία των 80 συγκριτικά με το 26% των καπνιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών, ο ένας στους δύο καπνιστές μεγάλης ηλικίας θα πεθάνει εξαιτίας του τσιγάρου.

Από την άλλη μεριά, όσοι το κόβουν σε οποιαδήποτε ηλικία και ιδιαίτερα πριν από την εκδήλωση σχετικών με το κάπνισμα ασθενειών ωφελούνται ιδιαίτερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας εκ των ερευνών που μελετήθηκαν, όσοι το κόβουν πριν από την ηλικία των 40 ετών έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά θνησιμότητας με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ.