Μεγαλώνουμε. Αυτό είναι αναπόφευκτο για όλους μας, ακόμα κι αν οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Έτσι, βλέποντας τα χρόνια να περνούν, συχνά ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο ή και υπερβολικά χρήματα προσπαθώντας να δείχνουμε αλλά και να αισθανόμαστε νεότεροι. Παρ’ όλες, όμως, τις προσπάθειές μας, εξακολουθούμε να διαπράττουμε τα ίδια λάθη, συχνά χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Αντί, δηλαδή, να γυρίζουμε πίσω τους δείκτες του ρολογιού, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας υιοθετώντας λανθασμένες συνήθειες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις αλλάξουμε.

1ο λάθος: Ποντάρουµε (αποκλειστικά) στα καλλυντικά
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι σύγχρονες συνθήκες ζωής (π.χ. έντονο στρες, ατμοσφαιρική ρύπανση, κάπνισμα) αφήνουν τα σημάδια τους στο δέρμα μας. Θεωρούμε, λοιπόν, πως, χρησιμοποιώντας καλλυντικά προϊόντα, θωρακίζουμε το δέρμα μας απέναντι σε αυτές και κατ επέκταση στην απειλή του χρόνου. Πράγματι, τα καλλυντικά μπορεί να βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας, αλλά δρουν μόνο τοπικά. Αντίθετα, τα θρεπτικά συστατικά συγκεκριμένων τροφών δρουν σε βάθος και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του δέρματος, σε όλα μάλιστα τα στρώματά του. Το μυστικό, λοιπόν, της νεότητάς μας κρύβεται κατά κανόνα στην κουζίνα μας.

Stop στον χρόνο

  • Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται το «κλειδί» για την παράταση της νεότητας. Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη βιταμίνη C (βρίσκεται άφθονη σε φρούτα και λαχανικά), που συμβάλλει στη φυσική αναγέννηση του κολλαγόνου, η διαταραχή του οποίου οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Σημαντική είναι, όμως, και η βιταμίνη Ε, καθώς και άλλες κατηγορίες αντιοξειδωτικών, όπως τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και βότανα, αλλά και στο τσάι και το κρασί.
  • Σημαντικό είναι επίσης να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συντηρούν την ελαστικότητα και τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών του δέρματος. Τα συγκεκριμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και τα φυτικά έλαια. Περισσότερα θα βρείτε στο θέμα «Μας αδυνατίζει το λίπος;», στη σελ. 106 αυτού του τεύχους.

2ο λάθος: Αγαπάµε (υπερβολικά) τον ήλιο
Φυσικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε από την υπερβολική έκθεσή μας στον ήλιο είναι η ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, ο ήλιος κρύβει και άλλες παγίδες, όπως η πρόωρη γήρανση. Ρυτίδες, πανάδες, ξηρότητα της επιδερμίδας είναι μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί, τα οποία μάλιστα δεν προέρχονται από την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μας στην παραλία, αλλά ακόμα και από τις καθημερινές μας μετακινήσεις μέσα στην πόλη (περπάτημα, οδήγηση). Επιπλέον, η έκθεσή μας σε έντονο ηλιακό φως σε βάθος χρόνου είναι πιθανό να συμβάλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, νόσου που αποτελεί ακόμα και αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών.

Stop στον χρόνο

  • Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 30) στα ακάλυπτα μέρη του σώματός μας όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι μας.
  • Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα ακόμα και στην αντηλιά. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικοί φακοί που εκμηδενίζουν την αντηλιά και απορροφούν το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως, το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Παράλληλα, προστατεύουν το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών, αναχαιτίζουν την πρόωρη γήρανση και διατηρούν υγιή τον αμφιβληστροειδή.
  • Ένα καπέλο με πλατύ γείσο προστατεύει το πρόσωπό μας από την ανεπιθύμητη ακτινοβολία και παίρνει τον χρόνο με το μέρος μας.

3ο λάθος: Είµαστε σε κακή φόρµα
Λατρεύουμε τον καναπέ μας και το τηλεκοντρόλ αποτελεί προέκταση του χεριού μας; Τότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι θα φαινόμαστε μεγαλύτεροι από την ηλικία μας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το μυστικό της νεότητας κρύβεται στην άσκηση. Οι καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν γυμναζόμαστε έντονα, σε συστηματική βάση και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε τη φυσική κατάσταση ενός ανθρώπου έως και 12 χρόνια νεότερού μας. Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός μας καταναλώνει όλο και μικρότερη ποσότητα οξυγόνου, με αποτέλεσμα να μειώνονται σταδιακά οι σωματικές μας επιδόσεις. Η συστηματική γυμναστική, όμως, και μάλιστα η αεροβική, περιορίζει αυτήν την τάση του οργανισμού. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι μετά την ηλικία των 30 ετών ο οργανισμός αρχίζει και γίνεται όλο και πιο «τεμπέλης». Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παράγουν πλέον λιγότερη αυξητική ορμόνη, με αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά τόσο των μυών όσο και των οστών. Ο ρυθμός με τον οποίο χάνει ο οργανισμός το ασβέστιο που προσλαμβάνει αυξάνεται και τα κόκαλα γίνονται λιγότερο συμπαγή.

Stop στον χρόνο

  • 30΄ άσκησης την ημέρα (π.χ. γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι), τρεις φορές την εβδομάδα, διατηρούν τα οστά ευλύγιστα και το δέρμα σφριγηλό.
  • Παράλληλα, δεν πρέπει να παραλείπουμε και τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. βάρη, λάστιχα, το βάρος του ίδιου του σώματος), που βοηθούν στη διατήρηση της οστικής μάζας των σπονδύλων. Επιπλέον, οι ασκήσεις ευλυγισίας δίνουν ευκαμψία στη σπονδυλική στήλη και ενισχύουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, με αποτέλεσμα να έχουμε σωστή στάση σώματος και να μην υπάρχει ο κίνδυνος του «μαζέματος» που ελλοχεύει μετά από κάποια ηλικία.

4ο λάθος: Δουλεύουµε πολύ
Οι ειδικοί εξηγούν ότι άνθρωποι με έντονο στρες στην επαγγελματική τους ζωή το «αποτυπώνουν» στο δέρμα τους. Ουσιαστικά, το δέρμα είναι το δεύτερο όργανο -μετά το συκώτι- που χρειάζεται αποτοξίνωση. Οτιδήποτε δεν μπορεί να διαχειριστεί το συκώτι, συσσωρεύεται στο δέρμα, δημιουργώντας θαμπάδα, κηλίδες, ρυτίδες και σακούλες κάτω από τα μάτια.

Stop στον χρόνο

  • Σε πρώτη φάση ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο κλίμα στον εργασιακό μας χώρο. Ας δοκιμάσουμε να επικοινωνήσουμε με τους συναδέλφους μας, να μην εξοργιζόμαστε όταν διαφωνούμε μαζί τους, να αποκτήσουμε αντιστάσεις στις κακές συμπεριφορές, να οργανώσουμε σωστά τον χρόνο μας.
  • Αμερικανοί ερευνητές δηλώνουν ότι οι βαθιές αναπνοές αποδεικνύονται το ίδιο αποτελεσματικές όσο και το μασάζ στην αντιμετώπιση του στρες. Ανά τακτά, λοιπόν, διαστήματα, ας σταματάμε για λίγο τη δουλειά μας προκειμένου να παίρνουμε βαθιές αναπνοές από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά μας και εκπνέοντας στη συνέχεια αργά και σταθερά.

5ο λάθος: Ξεχνάµε το σεξ
Το σεξ καταπολεμά το στρες, χαρίζει βαθύ και καλό ύπνο, εκκρίνει ορμόνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του πόνου, ωφελεί την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει την άμυνα του οργανισμού, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και κατάθλιψης και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Οι εντυπωσιακές του, όμως, ιδιότητες δεν σταματούν εδώ. Στον μακρύ κατάλογο με τα οφέλη του σεξ συγκαταλέγεται και η αντιγηραντική του δράση. Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι ερωτικές μας επαφές δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, καιρός να αναθεωρήσουμε. Όσοι κάνουν σεξ τρεις φορές την εβδομάδα φαίνονται νεότεροι, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.

Stop στον χρόνο

  • Η κούραση της ημέρας είναι φυσικό να «σκοτώνει» την επιθυμία. Επαναπροσδιορίζοντας, όμως, τις προτεραιότητές μας και κάνοντας σωστό προγραμματισμό, θα βγούμε αλώβητοι από την εξαντλητική καθημερινότητα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το σεξ φέρνει… σεξ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, την κ. ΕΛΕΑΝΑ Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ψυχοθεραπεύτρια-κλινική θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών, τον κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο και πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, και τον κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Δ. ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ, γυμναστή, personal trainer, sport orthopedic scientist (P. Dip.).

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: