Εκείνοι που ροχαλίζουν με μεγάλη ένταση και συχνότητα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα -η οποία ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα-, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Taipei στην Ταϊβάν και είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο ροχαλητό και τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.411 ασθενείς με υπνική άπνοια -χαρακτηριστικά συμπτώματα της οποίας είναι το ροχαλητό και η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας- και 7.000 υγιείς ενηλίκους. Κατά τη διάρκεια 5 ετών, οι ειδικοί κατέγραψαν πόσοι από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν τα παραπάνω νοσήματα. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με άπνοια είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός, π.χ. στην ομάδα όσων είχαν άπνοια μόνο το 2,91% παρουσίασαν συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep Medicine».