Σουηδοί γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Gothenburg, δύο γυναίκες κοντά στα 30 υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μήτρας την οποία έλαβαν από τις μητέρες τους.

«Περισσότεροι από δέκα χειρουργοί οι οποίοι είχαν εξασκηθεί μαζί σε αυτήν τη χειρουργική διαδικασία επί πολλά έτη πήραν μέρος στην εν λόγω περίπλοκη επέμβαση», δήλωσε ο επικεφαλής χειρουργός Mats Brannstrom, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg.

Η μία γυναίκα είχε υποβληθεί σε αφαίρεση μήτρας λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ η άλλη είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα, σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρών.

Θεωρητικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια μεταμοσχευμένη μετεμμηνοπαυσιακή μήτρα θα μπορούσε να «φιλοξενήσει» ένα μωρό τροφοδοτούμενη από τις ορμόνες μιας γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς επιπλοκές τόσο όσον αφορά τις μητέρες που δώρισαν τη μήτρα τους όσο και τις κόρες τους στις οποίες αυτές μεταμοσχεύτηκαν. Τα ονόματα των γυναικών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στο site του νοσοκομείου Sahlegrenska, όπου πραγματοποιήθηκαν οι επεμβάσεις, η μία νεαρή κοπέλα υπογράφοντας με το όνομα Άννα έγραψε ότι «αποκτήσαμε μια υπέροχη ευκαιρία (να τεκνοποιήσουμε) και αν τελικά αυτό καταστεί δυνατό, θα είναι ένα υπέροχο δώρο».