Οι άνθρωποι αλλάζουμε εύκολα γνώμη ακόμη και αναφορικά με ένα σύνθετο ηθικό ζήτημα χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund.

Η ομάδα των ερευνητών ζήτησε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με ηθικά ζητήματα. Στη συνέχεια, με ένα τέχνασμα, κράτησαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, αλλά άλλαξαν τις ερωτήσεις, ώστε να έχουν το αντίθετο νόημα από τις αρχικές. Με αυτόν τον τρόπο οι απαντήσεις των συμμετεχόντων ουσιαστικά ήταν αντίθετες από τις αρχικές τους απόψεις.

Κατόπιν, οι ερευνητές συζήτησαν με τους συμμετέχοντες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους. Διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες υποστήριζαν τις απαντήσεις τους ακόμη και αν αυτές ήταν ουσιαστικά αντίθετες από τις αρχικές τους απόψεις. Μάλιστα, δημιουργούσαν λογικά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις νέες τους θέσεις, επιδεικνύοντας μια θεαματική ευελιξία όσον αφορά τις ηθικές τους απόψεις.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα σε έρευνες που βασίζονται στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One».