Καθώς διαβάζετε αυτή την είδηση, μήπως το κεφάλι σας είναι προτεταμένο μπροστά και οι ώμοι σας γειρτοί ή μήπως είστε χωμένοι σε μια πολυθρόνα με ένα κινητό στο χέρι; Η θέση στην οποία βρίσκεται το σώμα σας είναι πολύ πιθανό να σας προκαλεί πονοκεφάλους, καθώς και πόνους στον αυχένα και τους ώμους. Μάλιστα, αμερικανοί ειδικοί έχουν ήδη «βαφτίσει» αυτά τα συμπτώματα με τον όρο «text neck». Πρόκειται για την αφύσικη θέση που έχει ο αυχένας μας όταν στέλνουμε ένα μήνυμα στο κινητό.

Εμπνευστής του όρου θεωρείται ο φυσικοθεραπευτής δρ. Dean Fishman, ο οποίος δημιούργησε τον όρο το 2008 εξετάζοντας μια 17χρονη έφηβη που τον είχε επισκεφτεί παραπονούμενη για πονοκεφάλους και ενοχλήσεις στον αυχένα.

Για την αποφυγή του προβλήματος συνιστάται να κάνουμε διάλειμμα από την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή της ταμπλέτας κάθε είκοσι λεπτά, ώστε να τεντωνόμαστε, να κάνουμε διατάσεις στους ώμους και τον αυχένα ή να περπατάμε.

Ένα ακόμη βοήθημα είναι η εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο του Fishman Text Neck Institute, η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ανάβει ένα κόκκινο φως όταν η στάση του σώματός μας είναι λανθασμένη και απειλούμαστε από text neck. Όταν ο αυχένας και οι ώμοι είναι στη σωστή θέση, ανάβει ένα πράσινο φως στην οθόνη του κινητού.