Όσοι έχουν υψηλό IQ είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία συγκριτικά με όσους έχουν χαμηλότερο σκορ στην κλίμακα IQ. Οι ερευνητές του Imperial College London με επικεφαλής την ελληνίδα ερευνήτρια δρ. Αγγέλα Χασιώτη ανέλυσαν τα στοιχεία 6.870 ατόμων και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Medicine».

Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 16 ετών και απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με την εκπαίδευσή τους, την υγεία, το εισόδημα και την κοινωνική τους ζωή. Η ευτυχία τους «μετρήθηκε» σε μια κλίμακα τριών βαθμίδων, ενώ αξιολογήθηκε και το λεκτικό τους IQ (δηλαδή η ικανότητα χρήσης της γλώσσας για την ανάπτυξη λογικών επιχειρημάτων με σκοπό την ανάλυση πληροφοριών και την επίλυση προβλημάτων).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με το χαμηλότερο σκορ στην κλίμακα του λεκτικού IQ (70-89) είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι συγκριτικά με εκείνους που είχαν υψηλότερο IQ, καθώς και να απειλούνται περισσότερο από ψυχικές διαταραχές και τάσεις αυτοκτονίας.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι το υψηλότερο ποσοστό των «πολύ ευτυχισμένων» (43%) ήταν ανάμεσα σε όσους είχαν IQ μεταξύ 120 και 129, ενώ το υψηλότερο ποσοστό των «όχι πολύ ευτυχισμένων» (12%) ήταν ανάμεσα σε όσους είχαν IQ μεταξύ 70 και 89.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χαμηλότερο IQ συσχετιζόταν επίσης με χαμηλότερο εισόδημα και χειρότερη ποιότητα υγείας.