Οι άνθρωποι που καλούμε στο τηλέφωνο και ο χρόνος που τους μιλάμε διαφοροποιούνται ανάλογα με τον καιρό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 1,3 εκατομμύρια χρήστες κινητού τηλεφώνου στην Πορτογαλία. Κατά την επεξεργασία των στοιχείων διαπίστωσαν ότι όταν ο καιρός δεν ήταν καλός, π.χ. ήταν πολύ ζεστός ή υγρός ή κρύος, τότε αυξανόταν η διάρκεια των κλήσεων, ενώ παράλληλα μειωνόταν ο αριθμός τους. Με άλλα λόγια, καλούμε λιγότερους ανθρώπους, αλλά τους μιλάμε περισσότερο.

Η εξήγηση των ειδικών είναι ότι όταν ο καιρός δεν είναι ευχάριστος, είναι πιο πιθανό να καλέσουμε τους κοντινούς συγγενείς και φίλους παρά τους ανθρώπους από το ευρύτερο κοινωνικό μας δίκτυο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «PLoS ONE» και σύμφωνα με τους ερευνητές παρέχει μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία για το πώς τα δεδομένα από τη χρήση των τηλεφώνων μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις.