Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις για τη διαχείριση του βάρους των υπέρβαρων παιδιών μπορούν να φανούν αποτελεσματικές κυρίως εάν εφαρμοστούν πριν την ηλικία των δέκα ετών. Με βάση τη σχετική έρευνα τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα προσεγμένης διατροφής κατόρθωσαν να μειώσουν τον ρυθμό πρόσληψης βάρους σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τους εφήβους που ακολούθησαν αντίστοιχα προγράμματα διατροφής και άσκησης.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και Δανοί ερευνητές τα οποία δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Paediatrics & Adolescent Medicine. Οι δανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα παχουλά τρίχρονα και πεντάχρονα παιδιά είχαν οφέλη διαρκείας από το πρόγραμμα παρακολούθησης του βάρους τους αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωσή του.

Σχολιάζοντας και τις δυο έρευνες η παιδίατρος Dr Elsie Taveras από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης, δήλωσε ότι «αυτό που και οι δυο έρευνες καταδεικνύουν είναι ότι εάν παρέμβουμε νωρίς, τότε θα έχουμε πραγματικά ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα όσον αφορά την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας