Από τον γεωπόνο Δημοσθένη Τσαπάρα

Ο χειμώνας άργησε φέτος και είχαμε μέσα στο φθινόπωρο μια «δεύτερη άνοιξη» που έδωσε στα φυτά την ευκαιρία να επουλώσουν τις πληγές που άφησε το παρατεταμένο και πολύ ζεστό φετινό καλοκαίρι. Αυτές τις ημέρες και πριν αρχίσει το έντονο κρύο, έχετε ακόμα την ευκαιρία να κάνετε στον κήπο και το μπαλκόνι σας κάποιες βασικές εργασίες για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα την ερχόμενη άνοιξη.

Μία από αυτές είναι να φυτέψετε βολβούς που θα δώσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και μετά μια πλούσια άνθιση στις γλάστρες ή στον κήπο σας. *Μπορείτε λοιπόν να διαλέξετε από κάποιο γεωπονικό κατάστημα φρέζιες, ίριδες, τουλίπες, ανεμώνες, νεραγκούλες, υάκινθους (ή ζουμπούλια), νάρκισσους, αλλά και κρινάκια (λίλιουμ). Προσέξτε, ώστε οι βολβοί που θα επιλέξετε να φαίνονται υγιείς, να είναι καλά ανεπτυγμένοι και ολόκληροι, να μη έχουν σαπίσματα ή μούχλα και να μην φαίνονται αφύσικα ζαρωμένοι.

*Δοκιμάστε συνδυασμούς διαφορετικών φυτών και χρωμάτων. Μην συνδυάσετε όμως διαφορετικούς βολβούς με το ίδιο χρώμα γιατί το αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει. Χρωματικοί συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι:

Λευκό – Γαλάζιο/μπλέ – κίτρινο.

Λευκό – κόκκινο

Λευκό – ροζ – φούξια.

Κίτρινο – κόκκινο – πορτοκαλί.

Όσον αφορά τους συνδυασμούς των βολβών είναι άπειροι. Στον κήπο φυτέψτε ομαδικά αρκετούς βολβούς από το ίδιο είδος. Για παράδειγμα φρέζιες όλων των χρωμάτων, σε γραμμές ή λευκές με γαλάζιες ίριδες. Στις ζαρντινιέρες κάντε γραμμές με το πιο ψηλό φυτό (π.χ. τον υάκινθο) στο κέντρο και βάλτε το πιο χαμηλό (π.χ. τη φρέζια) περιφερειακά. Επίσης, νεραγκούλες ή τουλίπες διαφόρων χρωμάτων της επιλογής σας μπορούν να στολίσουν πολύ όμορφα και μόνες τους μια ζαρντινιέρα.

*Προτιμήστε ζαρντινιέρες μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους για να φυτέψτε τους βολβούς σε σειρές. Το χώμα στο οποίο θα φυτέψετε τους βολβούς να είναι αφράτο και καλοδουλεμένο. Εάν θα τους φυτέψετε στον κήπο, διαλέξτε ένα σημείο που να στραγγίζει καλά και φροντίστε να είναι απαλλαγμένο από πέτρες. Τα «σφιχτά» και αργιλώδη χώματα δεν ενδείκνυνται για την καλλιέργεια βολβών. Προσθέστε πριν τη σπορά καλοχωνεμένη κοπριά και σκαλίστε καλά. Εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία που θα προσφέρει στα νεαρά φυτά, θα βελτιώσει σημαντικά τη σύσταση του εδάφους.

*Γενικά οι βολβοί θα πρέπει να φυτευτούν σε βάθος 3-5 εκατοστών, ανάλογα με το μέγεθος τους. Οι αποστάσεις μεταξύ τους ποικίλουν από 4-5 εκατοστά για τις φρέζιες, 10-15 εκατοστά για τις νεραγκούλες και 15-20 εκατοστά για τις τουλίπες. Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν από εκεί που θα τις αγοράσετε.

*Ποτίστε αραιά σε σημεία που δεν είναι εκτεθειμένα στη βροχή και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής σας και τις αρχές της άνοιξης θα έχετε πετύχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.