Η ανεργία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και να αποτελέσει παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου ίδιας βαρύτητας με το κάπνισμα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, ο κίνδυνος εμφράγματος ανήλθε κατά 25% τον πρώτο χρόνο μετά την απόλυση.

Η έρευνα διήρκεσε 20 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν περισσότερα από 1000 εμφράγματα σε 13.451 συμμετέχοντες. Αναλύοντας το μοτίβο των εμφραγμάτων οι ερευνητές αρχικά παρατήρησαν ότι περισσότερο κινδύνευαν οι άνδρες και οι γυναίκες που κάπνιζαν, ήταν υπέρβαροι και δεν αθλούνταν.

Στη συνέχεια όμως διαπίστωσαν ότι η απόλυση αποτελούσε ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση εμφράγματος. Συγκεκριμένα, τα εμφράγματα ήταν πιο συχνά (κατά 27%) σε όσους είχαν πρόσφατα απολυθεί. Οι πιθανότητες εμφράγματος αυξάνονταν κατά 63% για εκείνους που είχαν απολυθεί από τέσσερις δουλειές.

Συγκριτικά για τους καπνιστές οι πιθανότητες εμφράγματος αυξάνονταν κατά 44%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το στρες της απόλυσης μάλλον αποτελεί την εξήγηση του φαινομένου, αλλά εξηγούν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την διερεύνηση του φαινομένου.