Ο οργανισμός του ανθρώπου και των ζώων επιλέγει τα μικρόβια του στομάχου που θεωρεί ωφέλιμα και τα θρέφει με θρεπτικές εκκρίσεις σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Biology.

«Τα κύτταρα του σώματός μας υπερκεράζονται από τα μικρόβια που ζουν στον οργανισμό μας και ιδιαίτερα στα έντερά μας», εξηγεί ο καθηγητής Kevin Foster από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι γνωρίζουμε ότι πολλά μικρόβια της εντερικής χλωρίδας είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, μας προστατεύουν από παθογόνους μικροοργανισμούς και βοηθούν στην πέψη, αλλά το πώς ακριβώς διαμορφώθηκε αυτή η ευεργετική σχέση και πώς διατηρείται είχε παραμείνει ένα μυστήριο.

Η παρούσα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα μας ελέγχει και θρέφει τα ωφέλιμα μικρόβια. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη τα καλά μικρόβια είναι πιο δραστικά όταν απελευθερώνονται από τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού παρά από όταν προέρχονται από τις τροφές που εισέρχονται στο έντερο.