Οι εγκυμονούσες στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης δεν θα επισπεύσουν τον τοκετό κάνοντας σεξ, παρότι αυτή η άποψη είναι αρκετά διαδεδομένη. Σύμφωνα ωστόσο με πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι το σεξ προ τοκετού δεν προκαλεί συσπάσεις που θα επισπεύσουν τον τοκετό.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Malaya στη Μαλαισία. Οι ερευνητές μίλησαν με 1100 γυναίκες που βρίσκονταν στην 35η έως και την 38η εβδομάδα της κύησης και ενημέρωσαν τις μισές ότι το σεξ στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλές αλλά η επίδρασή του στον τοκετό είναι άγνωστη, ενώ τις άλλες μισές τις συμβούλευσαν να κάνουν σεξ συχνά επειδή θα επισπεύσει με ασφάλεια τον τοκετό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δυο ομάδες των γυναικών είχαν σεξουαλική δραστηριότητα κατά 80% και 85% αντίστοιχα. Επίσης, παρατήρησαν ότι τα ποσοστά πρόκλησης τοκετού (επίσπευση τοκετού με τεχνητά και φαρμακευτικά μέσα) δεν είχαν σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα δυο γκρουπ γυναικών – ήταν 20,8% για εκείνες που είχαν ενημερωθεί ότι η επίδραση του σεξ στον τοκετό είναι άγνωστη και 22% σε εκείνες στις οποίες δόθηκε η συμβουλή να έχουν επαφές για να επισπεύσουν τον τοκετό.

Με άλλα λόγια, φάνηκε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δε μείωσε τα ποσοστά τεχνητής πρόκλησης τοκετού. Γι’ αυτό και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εγκυμοσύνη φαίνεται ότι είναι βιολογικά προγραμματισμένη, ώστε να εξελίσσεται «ανεπηρεάστη» από οποιεσδήποτε «επιδράσεις» μέχρι τέλους.