Ο δραστήριος τρόπος ζωής βοηθά στη διατήρηση της φαιάς ουσίας στην οποία περιλαμβάνονται οι νευρώνες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αντίληψη και στις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξέτασαν με ποιο τρόπο ο δραστήριος τρόπος ζωής επηρεάζει τη δομή του εγκεφάλου σε 876 ενήλικες μέσου όρου ηλικίας 78 ετών. Η αντιληπτική ικανότητα των συμμετεχόντων κυμαινόταν από φυσιολογική έως άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Τα διαθέσιμα στοιχεία των συμμετεχόντων αφορούσαν την τελευταία 20ετία και αφορούσαν μεταξύ άλλων το βάρος τους και τις συνήθειες του τρόπου ζωής (lifestyle). Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνονταν τα σπορ αναψυχής, η κηπουρική και οι δουλειές στην αυλή, το ποδήλατο, ο χορός και η γυμναστική. Οι ερευνητές παρατήρησαν με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών και ειδικών τεχνικών μέτρησης της φαιάς ουσίας, ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η φυσική δραστηριότητα και οι θερμίδες που καταναλώνονταν λόγω αυτής, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο όγκος της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου που θεωρείται το κλειδί της αντιληπτικής μας ικανότητας. Ο συσχετισμός αυτός παρατηρήθηκε ακόμη και σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση και Αλτσχάιμερ, – ενδεχομένως υποδηλώνοντας ότι ο ενεργητικός τρόπος ζωής καθιστά ηπιότερη την βαρύτητα της άνοιας.

Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό που τους προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν ότι η ευεργετική δράση στον όγκο της φαιάς ουσίας δεν προερχόταν από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά από τον συνδυασμό των δραστηριοτήτων του τρόπου ζωής.