Υλικά για τα μπισκότα *250 γρ. βούτυρο *125 γρ. ζάχαρη άχνη *2 αυγά *μία δόση / πρέζα βανίλια *μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ *500 γρ. αλεύρι (μαλακό ή για όλες τις χρήσεις).
Εκτέλεση για τα μπισκότα
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει προηγουμένως να μαλακώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) μαζί με τη βανίλια και την άχνη μέχρι το μείγμα να αφρατώσει. Έπειτα, προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά ένα ένα. Κοσκινίζουμε την μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου και το ανακατεύουμε με το χέρι. Απλώνουμε τη ζύμη και στη συνέχεια παίρνουμε μικρές φόρμες (κουπάτ) με τη βοήθεια των οποίων θα κόψουμε τη ζύμη σε σχήμα δέντρου, καμπανούλας, μπαστουνιού, αστεριού κλπ. Έπειτα, με ένα πλαστικό καλαμάκι φτιάχνουμε μία τρύπα στο πάνω μέρος του μπισκότου, ώστε να περάσουμε – αφού ψηθούν – ένα σχοινάκι ή μία κορδέλα για να τα κρεμάσουμε στο δέντρο. Τα ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Υλικά για το γλάσσο
*Το ασπράδι από ένα αυγό *Ο χυμός μισού λεμονιού
*150 με 200 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση για το γλάσσο
Μπορούμε να φτιάξουμε γλάσσο για να αλείψουμε τα μπισκότα μας. Ως εξής: Σε ένα μπολ βάζουμε ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνέχεια ασπράδι αυγού και χυμό λεμόνι με στόχο να γίνει το μείγμα κολλώδες και σχεδόν στερεό (αν ρίξουμε εξ’ αρχής πάρα πολύ ασπράδι το μείγμα θα γίνει πολύ υδαρές). Στη συνέχεια μπορούμε να χρωματίσουμε το γλάσσο μας. Ένα ενδεχόμενο είναι να προμηθευτούμε χρώματα ζαχαροπλαστικής που κυκλοφορούν στο εμπόριο (π.χ. σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) και να ρίξουμε μία – δύο σταγόνες από το καθένα στο γλάσσο μας κάθε φορά ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να του δώσουμε. Ένας άλλος τρόπος για να χρωματίσουμε – φυσικά αυτή τη φορά – το γλάσσο και όχι μόνο (μπορούμε επίσης να χρωματίσουμε τις κρέμες ή τη σαντιγί που φτιάχνουμε) είναι να χρησιμοποιήσουμε το νερό που θα προκύψει αν βράσουμε παντζάρια (λίγες σταγόνες είναι αρκετές για ένα έντονο κόκκινο χρώμα), να προσθέσουμε μικρή ποσότητα κρόκου Κοζάνης σε βραστό νερό για ένα έντονο κίτρινο χρώμα κ.α. Αφού ψηθούν και κρυώσουν τα μπισκότα μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα λεπτό στρώμα γλάσσου (που θα το ανακατεύουμε συνέχεια για να μη γίνει πάρα πολύ παχύρρευστο) ή αλλιώς με ένα λεπτό στρώμα λιωμένης σοκολάτας. Αν θέλουμε μπορούμε να κολλήσουμε πολύχρωμη τρούφα ή μικρά σοκολατένια καραμελάκια για να φτιάξουμε π.χ. μάτια, μύτη, στόμα, όταν το μπισκότο είναι ένα ανθρωπάκι αλλά αμέσως αφού περάσουμε το γλάσσο και όχι πολύ αργότερα γιατί θα παγώσει γρήγορα και δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε. Στη συνέχεια αφήνουμε την επικάλυψη να σταθεροποιηθεί για μία μέρα περίπου, πριν κρεμάσουμε τα μπισκότα μας στο δέντρο.