Bazaar

Από τον ΒΗΜΑ FM

Ο ΒΗΜΑ FM προσκαλεί τους Αθηναίους σε ένα ξεχωριστό, γεμάτο εκπλήξεις φιλανθρωπικό bazaar βιβλίου. Στόχος είναι η οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, που μπορεί να επιτευχθεί αγοράζοντας αγαπημένα βιβλία των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» προς 1Ε το καθένα. Στο φετινό εορταστικό bazaar θα διατεθούν περισσότερα από 200.000 βιβλία για όλα τα γούστα και την προσπάθεια ενίσχυσης θα στηρίξουν χορωδίες και μουσικά σχήματα συνθέτοντας ένα άκρως εορταστικό τριήμερο.
Που: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Πειραιώς 100, Γκάζι. Πότε: 13–16/12 (11.00-21.00).

Tης Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία είναι ένα σωματείο με δυναμική δράση στην προστασία των αδέσποτων ζώων, συμμετέχοντας σε εκστρατείες διάσωσής τους. Για την πραγματοποίηση των στόχων της διοργανώνει εκδηλώσεις και μία από τις σημαντικότερες είναι το Χριστούγεννα Παζάρι. Ένα Παζάρι, όπου συρρέει μεγάλος αριθμός επισκεπτών για να προλάβει τις ωραίες ευκαιρίες που βρίσκει, βοηθώντας έτσι στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων.
Που: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» Κτίριο Δ10, Πειραιώς 100, Γκάζι. Πότε: Σάββατο 15/12 (10.00 – 21.00) & Κυριακή 16/12 (10.00 – 17.00). Πληροφορίες: τηλ.: 210-60.20.202. Site: www.filozoiki.gr.

Του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων

Ελάτε στο 26ο Χριστουγεννιάτικο παζάρι του ΣΠΑΖ, βοηθήστε τα αδέσποτα και γνωρίστε τη δράση φιλανθρωπικών, φιλοζωικών και περιβαλλοντικών σωματείων, όπως το «Make a wish» που είναι κοντά σε παιδιά 3-18 ετών με σοβαρά θέματα υγείας, το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ «ΕΡΜΗΣ», την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψη Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, τον Εθελοντικό Οργανισμό «Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού» και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Ώρα για δράση».
Που: Αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ελληνικού, πρώην Αμερικάνικη Βάση. Πότε: 15-16 Δεκεμβρίου (10.00-17.00).
Φεστιβάλ

Kids Xmas Festival

Το Περιοδικό Mommy ετοίμασε για αυτά τα φετινά Χριστούγεννα ένα φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους. Χάρη στη βοήθεια δεκάδων πολιτών, συγκέντρωσε παλιά παιδικά βιβλία, τα οποία θα διατεθούν προς 1Ε το καθένα και τα έσοδα θα τα προσφέρει για την ενίσχυση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ελάτε στο πολυκατάστημα Golden Hall, αποκτήστε παιδικά βιβλία από γνωστούς εκδοτικούς οίκους και διασκεδάστε με τους Σπείρα-Σπείρα, Μαγικές Σβούρες, Μαρίζα Κώχ, Σάσα Βούλγαρη, Το θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο, Κάρμεν Ρουγγέρη.
Που: Golden Hall, 1ος όροφος, Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι. Πότε: 19-24/12 (12.00-19.00).
Φωτογραφία

20 χρόνια Αρκτούρος

Η γηραιότερη αρκούδα της Ευρώπης, ένας περήφανος λύκος, μία πανοραμική άποψη του Νυμφαίου, δασικά μονοπάτια, μία από τις εικόνες που οδήγησαν στην απαγόρευση των τσίρκων με ζώα, το δάσος της Ροδόπης, οι λίμνες του Γράμμου, μια επιχείρηση διάσωσης αρκούδας είναι μερικές μόνο από τις φωτογραφίες της έκθεσης που ξεδιπλώνουν την ψυχή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων των 20 χρόνων δράσης του Αρκτούρου. Η δράση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και τώρα μεταφέρθηκε σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Αθήνας.
Που: Δείτε τους χώρους εδώ . Πότε: ως το τέλος του χρόνου.
Δράσεις

Pop up Event

Τις περισσότερες φορές οι χώροι «πολιτισμού» και οι ανάλογες δράσεις συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης. Σε μια προσπάθεια «αποκέντρωσης», εγκαινιάζεται μια σειρά από pop up events σε ελεύθερους επαγγελματικούς χώρους εκτός του κέντρου της Αθήνας. Το πρώτο pop up event θα είναι ένα ζωντανό πάζλ από δημιουργικές ομάδες, video artists, γαστρονομικές κολλεκτίβες, fashion & accessories designers και μουσικούς. Στους 3 χώρους του Project Ψ θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα happenings, εργαστήρια, προβολές, bazaar ρούχων, dj sets, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.
Που: Project Ψ*, Κηφισίας 340, Ψυχικό (μετά το Φάρο Ψυχικού). Πότε: Παρασκευή 21/12 (17.00-24.00) & Σάββατο 22/12 (12.00-24.00).
Θεσσαλονίκη

Το Σχολείο των Πουλιών

Η ομάδα ενεργών μελών της Ορνιθολογικής στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το «Σχολείο των πουλιών», μια ξεχωριστή ευκαιρία γνωριμίας με τα άγρια πουλιά και τη φύση που μας περιβάλλει. Στόχος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αναγνώριση και παρατήρηση πουλιών, στη γνωριμία με τα χαρακτηριστικά τους και τους βιοτόπους τους και στην απόκτηση δεξιοτήτων για τη διατήρηση και προστασία της άγριας φύσης. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και υλοποιούνται από ορνιθολόγους, παρατηρητές πουλιών, φωτογράφους άγριας ζωής και ειδικούς στη διαχείριση ενδιαιτημάτων ορνιθοπανίδας.
Πληροφορίες: κα. Λένα Βορδογιάννη, τηλ.: 2310-244.245, 6973-246.150 και κ. Δημήτρη Μπούσμπουρα, τηλ.: 6977-635.336. Θεωρητικά μαθήματα: 20/12, 10/1, 17/1, 24/1, 31/1, 07/02, 14/02, 21/02 (Αίθουσα Νερού, ισόγειο Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 19.30) & 3/3 (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Θέρμη).
Καστρί

Οικολογικά Χριστούγεννα

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Κέντρα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία –δράσεις δια βίου μάθησης για τους ενήλικες» διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Οικολογικά Χριστούγεννα». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση υλικών και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών που επιδεινώνουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες και γονείς και παιδιά. Θα δημιουργηθούν 3 ομάδες ενηλίκων και 3 ομάδες με γονείς και παιδιά, όπου θα συμμετέχουν έως 12 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Που: ΚΠΕ Καστρίου, Καστρί Κυνουρίας Αρκαδίας. Τηλ.: 27920-22004. Πότε: Σάββατο 15/12. Πληροφορίες εδώ.

Βιβλία

Ομαδική ψυχολογική παρέμβαση σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 – Κλινικές Εφαρμογές
Δήμητρα Π. Σιούσιουρα, εκδόσεις Βήτα, 25Ε

Το παρόν βιβλίο αποτελεί το καταστάλαγμα της πολυετούς κλινικής εμπειρίας της ψυχολόγου-νομικού Δρ Δήμητρας Σιούσιουρα στην ομαδική ψυχολογική παρέμβαση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στο πλαίσιο ενός μεγάλου γενικού νοσοκομείου του ΕΣΥ. Η συγγραφέας περιγράφει διεξοδικά τόσο το μοντέλο που επέλεξε (Conjunctive Group Therapy) και τις θεραπευτικές διεργασίες των ομάδων της με χρόνιους πάσχοντες διαβητικούς, όσο και τους βιοψυχοκοινωνικούς δείκτες που χρησιμοποίησε ώστε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής της.

Παρθένος με Καρκίνο
Κώστας Σεμερτζάκης, εκδόσεις Δίαυλος, 15,98Ε

Ένα βιβλίο που καυτηριάζει τον κόσμο των ζωδίων και τη σημασία που έχουμε μάθει να δίνουμε σε αυτά καθώς και τον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας, τις επιλογές μας, ακόμη και τον τρόπο που δανείζουμε ή αποταμιεύουμε! Γραμμένο με χιούμορ και αμεσότητα διαβάζεται μονορούφι από την πρώτη κιόλας γραμμή. Ξεφυλλίστε το για να δείτε αν είστε αστεγόκερως, παχυδροχόος, ραμολιχθύες ή κρι-κριός.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.