Η επαφή με τη φύση μάς κάνει περισσότερο δημιουργικούς, κάτι που τεκμηριώνει εκ νέου πρόσφατη μελέτη ψυχολόγων. Οι ψυχολόγοι από τα Πανεπιστήμια της Γιούτα και του Κάνσας εξέτασαν με τεστ δημιουργικότητας μια ομάδα 56 ανθρώπων (30 άνδρες και 26 γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας τα 28.
Οι ερευνητές, που για την ανάγκη της έρευνας είχαν οργανώσει ταξίδια σε 4 Πολιτείες των Η.Π.Α. (Αλάσκα, Κολοράντο, Μέιν και Ουάσινγκτον), έδωσαν τα τεστ δημιουργικότητας σε 24 άτομα πριν την έναρξη του ταξιδιού. Στους υπόλοιπους της ομάδας τα έδωσαν το πρωί της τέταρτης ημέρας του ταξιδιού. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι τα άτομα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαν καλύτερες επιδόσεις (βαθμολογία 6,08 σε σύνολο 10 ερωτήσεων) σε σύγκριση με όσους είχαν εξεταστεί πριν την έναρξή του (4,14 βαθμολογία).
«Ήταν ένας τρόπος να δείξουμε ότι η επαφή με τη φύση μας βοηθά να επιλύσουμε τα προβλήματα πιο εύκολα και με πιο δημιουργικό τρόπο σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 50%. Η συνεχής επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τα επικοινωνιακά μέσα ζημιώνει την υγεία μας. Αρκεί μια βόλτα στη φύση ώστε να αποκαταστήσουμε αυτή τη ζημιά», δηλώνει ο Ντέιβιντ Στράιερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Οι ερευνητές παραπέμπουν και στα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, που είχαν δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών περνούν μόλις 15-25 λεπτά την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους για δραστηριότητα και παιχνίδι, ενώ δαπανούν τουλάχιστον 7,5 ώρες ημερησίως, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τα κινητά τηλέφωνα, την τηλεόραση και τους υπολογιστές.
Η φύση τονώνει τη δημιουργικότητα
Η επαφή με τη φύση μάς κάνει περισσότερο δημιουργικούς, κάτι που τεκμηριώνει εκ νέου πρόσφατη μελέτη ψυχολόγων.