Τα παιδιά που καταναλώνουν γρήγορο και πρόχειρο φαγητό τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είναι πιθανό να έχουν πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα. Στις αλλεργικές αντιδράσεις συμπεριλαμβάνονται κρίσεις άσθματος, έκζεμα και ρινίτιδα. Παρότι η έρευνα δεν απέδειξε ότι το πρόχειρο φαγητό ευθύνεται για αυτά τα προβλήματα, εντούτοις φάνηκε ότι υπάρχει ένας ισχυρός συσχετισμός.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Thorax και βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 319.000 εφήβους ηλικίας 13-14 ετών από 51 χώρες και περισσότερα από 181.000 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών από 31 χώρες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων πρόχειρων και γρήγορων γευμάτων από τους εφήβους συσχετίζεται με την αύξηση κατά 39% του κινδύνου σοβαρού άσθματος, ενώ για τα μικρότερα παιδιά είναι της τάξεως του 27%. Παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας και εκζέματος.

Τα φρούτα από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τους ερευνητές φάνηκε να αντιρροπούν τη βαρύτητα αυτού του συσχετισμού. Τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων την εβδομάδα μειώνουν την βαρύτητα των συμπτωμάτων σε ποσοστό που ανέρχεται σε 11% για τους εφήβους και σε 14% για τα παιδιά.