Οι ερευνητές από το σουηδικό Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης κινδυνεύουν περισσότερο από επικίνδυνες θρομβώσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης συγκριτικά με όσες συλλαμβάνουν φυσιολογικά.

Οι σουηδοί ερευνητές σύγκριναν τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης σε 24.000 γυναίκες που είχαν συλλάβει με εξωσωματική και σε 117.000 γυναίκες που είχαν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξάνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν ήταν γνωστό πόσο αυξάνεται ο εν λόγω κίνδυνος στις γυναίκες που υποβάλλονται σε φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης για τις δεύτερες ανέρχεται σε 4,2 περιστατικά ανά 1000 γυναίκες, ενώ για τις γυναίκες που συλλαμβάνουν με φυσικό τρόπο ανέρχεται σε 2,5 ανά 1000 γυναίκες.

Όσον αφορά τον απόλυτο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ωστόσο αυτός ήταν σχετικά χαμηλός με δύο έως τρία επιπλέον περιστατικά ανά 10.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική συγκριτικά με όσες είχαν συλλάβει φυσιολογικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Πέτερ Ένρικσον η αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα μιας γυναίκας που υποβάλλεται σε φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών είναι δεκαπλάσια έως και εκατονταπλάσια του κανονικού και είναι πιθανό να επιδρά στην αύξηση των θρόμβων.