Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ικανοί να κάνουν ταυτόχρονα δυο ή περισσότερες δουλειές (multitasking), αλλά η έρευνα δείχνει ότι εκείνοι που το πιστεύουν υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα εκείνοι που κάνουν συχνότερα multitasking – συμπεριλαμβανομένων και όσων μιλούν στο κινητό, ενώ οδηγούν – είναι και οι λιγότεροι ικανοί να κάνουν δυο πράγματα ταυτόχρονα.

Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που μιλούν στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν είναι και εκείνοι που μάλλον δεν θα έπρεπε να το κάνουν επειδή δεν είναι καλοί σ’ αυτό. Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας Ντέιβιντ Σανμπομάτσου «δείξαμε ότι εκείνοι που κάνουν συχνότερα πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι εκείνοι που φαίνονται λιγότερο ικανοί να το κάνουν αποτελεσματικά.»

Από την άλλη μεριά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 70% όσων ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι είναι άνω του μετρίου όσον αφορά την ικανότητά τους να κάνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα κάτι που στατιστικά είναι αδύνατο και σημαίνει ότι πολλοί απλά υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που κάνουν ταυτόχρονα δυο ή περισσότερα πράγματα συχνά δεν το πράττουν από επιλογή, αλλά επειδή δεν είναι σε θέση να μην παρασυρθούν από τους περισπασμούς και να επικεντρωθούν σε μια εργασία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.