Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ο τρόπος σκέψης των ανδρών και των γυναικών είναι τόσο διαφορετικός που θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για πλάσματα που προέρχονται από δυο διαφορετικούς κόσμους ή πλανήτες – οι άνδρες από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη – ο καθηγητής ψυχολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ, Χάρυ Ρέις διεξήγαγε μια έρευνα που καταλύει αυτή την άποψη.

Η ομάδα του καθηγητή εξέτασε και ανέλυσε 122 διαφορετικά σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά σε περισσότερους από 13.000 άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσής τους που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology παρότι προφανώς οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα (π.χ., οι άνδρες τείνουν αν προτιμούν τα πιο βίαια σπορ και τα βίντεο παιχνίδια, ενώ οι γυναίκες προτιμούν τα σαλόνια ομορφιάς και τα talk show), ο τρόπος σκέψης τους τείνει να αλληλεπικαλύπτεται.

«Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι από δυο διαφορετικούς κόσμους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά. Η αρρενωπότητα είναι ένα ευρύ φάσμα και υπάρχουν άνδρες που έχουν περισσότερα «θηλυκά» χαρακτηριστικά όπως η συμπόνια και η ενσυναίσθηση. Αντίστοιχα και η θηλυκότητα είναι ένα ευρύ φάσμα, στη μια άκρη του οποίου ορισμένες γυναίκες έχουν περισσότερη τεστοστερόνη ή επιθετικότητα από ότι οι περισσότεροι άνδρες», εξηγεί ο Δρ Μπάιραμ Καρασού επικεφαλής ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, αυτός ο διαχωρισμός των δυο φύλων μπορεί να αποβεί επιβλαβής, επισημαίνει ο Δρ Ρέις, επειδή αν συνηθίσουμε να αποδίδουμε κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του συντρόφου μας στο φύλο του, τότε εκείνος ή εκείνη δεν θα έχει κανένα λόγο να την αλλάξει.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν αυτές τις διαφορές σαν διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους – χαρακτηριστικά που ορισμένοι άνθρωποι έχουν, ενώ άλλοι όχι – και ότι το φύλο ενός ανθρώπου αντιστοιχεί σε ένα μικρό μέρος αυτού του παζλ.»