Τα νούμερα είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Το 62% του συνόλου των αφρικανικών ελεφάντων των δασών έχει εξοντωθεί από τον άνθρωπο εξαιτίας του λαθρεμπορίου ελεφαντόδοντου τα τελευταία 10 χρόνια και περίπου το 1/3 της έκτασης όπου κατοικούσαν έχει καταστεί πια επικίνδυνη για αυτούς. Τα σοκαριστικά ευρήματα αναφέρονται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE και η οποία επιβεβαιώνει τους φόβους όσων ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, ότι δηλαδή είναι πιθανό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια τα συμπαθή και έξυπνα θηλαστικά να έχουν εξαφανιστεί.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει μέχρι τώρα πραγματοποιηθεί αναφορικά με το συγκεκριμένο είδος ελέφαντα, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 60 επιστήμονες, διήρκεσε από το 2002 έως το 2011 και λήφθηκαν δείγματα από 5 χώρες της ηπείρου.

Αν και μικρότερος σε μέγεθος από τον πιο διάσιμο συγγενή του, τον αφρικανικό ελέφαντα της σαβάνας, οι ελέφαντες παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των τροπικών δασών, ενός από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της γης. «Ένα τροπικό δάσος χωρίς ελέφαντες είναι άγονο. Αυτοί του δίνουν ζωή, δημιουργώντας μονοπάτια και κρατώντας καθαρά τα ξέφωτα που χρησιμοποιούν άλλα ζώα και διασκορπίζοντας τους σπόρους των δέντρων. Είναι οι κηπουροί των δασών», λέει ο υπεύθυνος του Εθνικού Πάρκου της Γκαμπόν.

Ωστόσο, η σωτηρία τους δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά «απαιτεί παγκόσμια προσπάθεια όχι μόνο στις χώρες όπου βρίσκονται οι ελέφαντες, αλλά και στον τελικό προορισμό του λαθραίου ελεφαντόδοντου, καθώς και σε όλη τη διαδρομή που αυτό ακολουθεί», δηλώνει μία από τις συγγραφείς της έρευνας.