Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα βασικών τροφίμων και τώρα η κλιματική αλλαγή φαίνεται να απειλεί περαιτέρω την ήδη εύθραυστη ύπαρξή τους, αναφέρουν σε κείμενό τους εκπρόσωποι φορέων, ανάμεσά τους το «Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης» και η «Συμβουλευτική Ομάδα του Διεθνούς Συστήματος Αγροτικής Έρευνας», βασισμένοι σε πρόσφατη έκθεση της «Επιτροπής για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια».

Η συγκεκριμένη έκθεση προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται, έχοντας δυνητικά καταστροφικές συνέπειες στις πιο ευπαθείς κοινότητες. Επίσης, τονίζει ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυνατότητα πολλών ανθρώπων να κερδίζουν τα προς το ζην, αφού σε αρκετές περιοχές -εκτεθειμένες στην παραμικρή μεταβολή των καιρικών συνθηκών- 4 στους 5 ανθρώπους εξαρτώνται από την γεωργία για να επιβιώσουν. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση ξηρασιών και πλημμύρων, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την βιώσιμη καλλιέργεια, την εκτροφή ζώων και την αλιεία.

Σήμερα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Σχεδόν 1 στα 3 παιδιά παγκοσμίως μεγαλώνει χωρίς τα απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξή του θρεπτικά συστατικά και έχει φανεί ότι οι επιπτώσεις της έλλειψης σωστής διατροφής κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι μη αναστρέψιμες.

Το μέλλον, δυστυχώς, δεν φαντάζει καλύτερο, σύμφωνα με την έκθεση. Με τον πληθυσμό της γης να φτάνει τα 9 δισεκατομμύρια, η γεωργική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά σχεδόν 60% μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει ότι ο καθένας θα έχει τροφή. Στο διάστημα, όμως, που μεσολαβεί μέχρι τότε, η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η υποβάθμιση του εδάφους θα μειώσει την παραγωγή τροφίμων κατά 1/4 , ωθώντας περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.