Κινηματογραφική προβολή

«Excision»

140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Τα 92 εκατομμύρια ζουν στην Αφρική. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid και της Indigo View Productions “Excision” με θέμα την κλειτοριδεκτομή και την εξάλειψή της. Το “Excision”, που γυρίστηκε από εθελοντές, ερευνά τις επιπτώσεις της πράξεις αυτής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως.

Πού: ΟΠΕΡΑ ODEON, αίθουσα 1. Πότε: 13 Μαρτίου, στις 20.00.

Εκδηλώσεις

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2013»

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει τα «Χελιδονίσματα» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να υποδεχθούν την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια. Τα παιδιά με τη βοήθεια εργαζομένων, μελών και εθελοντών της Ορνιθολογικής θα κατασκευάσουν φωλιές, που θα τοποθετήσουν στο σπίτι ή το εξοχικό τους, προσφέροντας έτσι στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν: Στην Αθήνα, Πάρκο Τρίτση, 10 Μαρτίου, 11.00-14.00. Στη Θεσσαλονίκη, Είσοδο Μεγάρου X.Α.Ν.Θ, 30 Μαρτίου, 10.00-13.30 & Φράγμα Θέρμης (Αναψυκτήριο), 31 Μαρτίου, 10.00-13.30.
Πληροφορίες: Γραφείο Πάρκου «Α.Τρίτσης», τηλ.: 210-23.16.977, Γραφείο Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-244.245.

Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα ανταποδοτική ανακύκλωση διοργανώνει τις «Μεγάλες Γιορτές της ανακύκλωσης για τους μαθητές» σε όλη τη χώρα. Οι μεγάλες γιορτές θα πραγματοποιηθούν σε 19 μεγάλους Δήμους με πληθυσμό 2.489.092 κατοίκους και 2.224 σχολικές μονάδες. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και έως 19 Απριλίου, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά σχολικό τμήμα, προσκαλούνται να ανακυκλώσουν μεταλλικές , πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης των Δήμων τους και να κερδίσουν σημαντικά έπαθλα ως επιβράβευση της ενεργούς συμμετοχής τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 801 11 67890 και εδώ.
Θέατρο

«Ο Καπετάν Μιχάλης»

Η θεατρική ομάδα Μικροσκόπιο, θέλοντας να τιμήσει τα 130 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζει το μυθιστόρημα «Ο Καπετάν Μιχάλης». Ο Καπετάν Μιχάλης, πραγματευόμενος αξίες όπως είναι η τιμή και το χρέος μάς κάνει να σκεφτούμε πως, από τη στιγμή που ο άνθρωπος καταλάβει ότι έχει ένα μερίδιο ευθύνης στα πράγματα, συνειδητοποιεί ότι είναι ο ίδιος ένα μέρος της λύσης και οφείλει να πάρει θέση στα πράγματα.
Πού: Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Βοτανικός. Τηλ.: 6943-152.200, 6948-274.008, 210-34.25.637. Πότε: Σάββατο (στις 21.00) & Κυριακή (στις 20.00), 10 Μαρτίου έως 25 Μαΐου. Εισιτήριο: 13Ε, 10Ε, 7Ε. Περισσότερα εδώ.
Παιδί

Αφιέρωμα στις μαθησιακές δυσκολίες

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον «Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.)-Γρηγόρης Γρηγορίου», παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τις μαθησιακές δυσκολίες. Το αφιέρωμα ξεκινά με την προβολή της βραβευμένης ινδικής ταινίας «Σαν αστέρια στη γη», η οποία πραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Πού: Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, Σοφ. Βενιζέλου & Κουντουριώτη. Τηλ.: 210-994.0.699. Πότε: 10 Μαρτίου, στις 10.00. Είσοδος ελεύθερη.
Συζήτηση

Από τη σελίδα στη σκηνή

Με αφορμή την αναγόρευση του σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών, ο Ομότιμος καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δρ. Όλιβερ Τάπλιν σας προσκαλεί στη συζήτηση «Από τη σελίδα στη σκηνή: Μια ανταλλαγή ανάμεσα στην Κλασική Φιλολογία και τη Θεατρολογία». Μαζί με τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο, Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα προσεγγίσουν το θεατρικό φαινόμενο με αφορμή τις παραστάσεις του Αρχαίου Δράματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πού: Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», Πανεπιστημίου 30, Αθήνα. Πότε: 12 Μαρτίου, στις 18.30. Είσοδος ελεύθερη.
Θεσσαλονίκη

Συναυλία

Ο σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος» σε συνεργασία με την Alzheimer Ελλάς διοργανώνουν φιλανθρωπική συναυλία με την συμμετοχή των Νικολούδη Δ., Πρατσινάκη Κ., Τατσιούλη Α., Τσολακίδη Γ., και Φωτίου Μ.. Είμαστε όλοι καλεσμένοι σε μια γιορτή που στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη.
Πού: Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου. Πότε: 11 Μαρτίου, στις 20.00. Info: Alzheimer Ελλάς, Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη. Tηλ.: 2310-810.411.Site: www.alzheimer-hellas.gr. Είσοδος: 10Ε.

Τρίπολη

Θέατρο δρόμου

Εσείς ξέρετε τι είναι ο σαλτιμπάγκος; Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης σε συνεργασία με το θίασο «Κοικουμπαγιάν» σας δίνουν την ευκαιρία να συνδυάσετε τη μάθηση με τη διασκέδαση. Παρακολουθήστε δωρεάν ένα θέαμα για μικρούς και μεγάλους και μέσα από το Θέατρο Δρόμου μυηθείτε στην ιστορία των σαλτιμπάγκων, των μεσαιωνικών γελωτοποιών. Πού: Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, προαύλιος χώρος. Πότε: 9 Μαρτίου, στις 16.00.
Βιβλίο

Μαθήματα ευτυχίας
Γκρέτσεν Ρούμπιν, εκδόσεις Πατάκη, 15,75Ε

Με χιούμορ και επίγνωση η συγγραφέας αφηγείται το χρονικό των περιπετειών της κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών που πέρασε, θέτοντας σε δοκιμασία τη σοφία αιώνων και την τρέχουσα επιστημονική έρευνα σχετικά με το πώς θα γίνει πιο ευτυχισμένη. Τα συμπεράσματά της μερικές φορές είναι εντυπωσιακά – ανακαλύπτει ότι το χρήμα μπορεί να φέρει την ευτυχία, όταν το ξοδεύεις συνετά, ότι η καινοτομία και η πρόκληση είναι ισχυρές πηγές ευτυχίας, ότι το ξέσπασμα δεν ανακουφίζει από τα άσχημα συναισθήματα. Γραμμένο με γοητεία και πνεύμα, θα σας εμπνεύσει για να ξεκινήσετε το δικό σας σχέδιο ευτυχίας.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.