1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε αυτά για την επιβίωσή τους. Αποτελούν το σπίτι για 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Επιπλέον, καλύπτουν το 1/3 της επιφάνειας της γης. Είναι αναγκαία για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καθαρίζουν τον αέρα, που αναπνέουμε και μας προσφέρουν οξυγόνο. Εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού. Προστατεύουν το έδαφος, αποτρέποντας τη διάβρωσή του. Μας προσφέρουν πρώτες ύλες. Αποτελούν μοναδική ευκαιρία εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη των δασών μας, ωστόσο κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αμέτρητα στοιχεία και έρευνες για τους τρόπους που μας ωφελούν.

Σήμερα, λοιπόν, τα δάση μας γιορτάζουν, καθώς η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ως «Διεθνής Ημέρα Δασών» (International Day of Forests). Είναι, επομένως, η ευκαιρία –αν μέχρι τώρα δεν το έχουμε κάνει – να προβληματιστούμε για το ρόλο και την αξία τους και να σκεφτούμε τρόπους να συμβάλλουμε στην διατήρηση και προστασία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του FAO.