Οι παντρεμένοι τείνουν να υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους συγκριτικά με τους εργένηδες και φαίνεται ότι έχουν μια πιο ελαστική αντίληψη του τι συνιστά «κακή» υγεία, σύμφωνα με έρευνα σε 789.000 ενήλικες που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health and Social Behavior.
Με άλλα λόγια, οι παντρεμένοι στρέφονται σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν η κατάστασή της υγείας τους είναι σε πολύ χειρότερο στάδιο από εκείνη ενός εργένη, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές στρέφεται πολύ νωρίτερα σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές οι παντρεμένοι δεν αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους τόσο κακή, όσο οι ανύπαντροι επειδή ο σύντροφός τους βοηθά να αντεπεξέλθουν και να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Η υποστήριξη του ή της συζύγου δηλαδή, είναι ο μάλλον ο κύριος λόγος που οι παντρεμένοι δηλώνουν πιο «άφθαρτοι» όσον αφορά την υγεία τους, ακόμη και αν εκείνη είναι σε χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με έναν εργένη.
Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξηγούν εν κατακλείδι, ότι ο γάμος αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των συζύγων γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Από την άλλη μεριά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος με σοβαρό πρόβλημα υγείας παντρεύεται και η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει, μπορεί να προσδοκά σε βελτίωση επειδή είναι παντρεμένος.
Οι παντρεμένοι αντέχουν περισσότερο;
Οι παντρεμένοι τείνουν να υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους συγκριτικά με τους εργένηδες και φαίνεται ότι έχουν μια πιο ελαστική αντίληψη του τι συνιστά «κακή» υγεία.