Τα δύο τρίτα όσων ταλαιπωρούνται από άσθμα έχουν και τουλάχιστον άλλη μια αλλεργία, γεγονός που καθιστά την εποχή της άνοιξης, όπου σημειώνεται έξαρση των αλλεργιών, ιδιαίτερα προβληματική, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology, το επίσημο έντυπο της Αμερικανικής Αλλεργιολογικής Εταιρίας (ACCAAI).

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 2.573 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 75% των ενηλίκων με άσθμα ηλικίας 20-40 ετών, καθώς και το 65% των ενηλίκων με άσθμα ηλικίας 55 ετών ή περισσότερο έχουν τουλάχιστον άλλη μια αλλεργία. Το άσθμα συχνά συσχετίζεται με τα παιδιά, ωστόσο δεν είναι σπάνιο μεταξύ ενηλίκων άνω των 60 ετών, όπου εκτιμάται ότι εκδηλώνεται στο 5-7%, αν και το ποσοστό αυτό μάλλον είναι μικρότερο από το πραγματικό, επειδή συχνά δεν γίνεται η διάγνωση.

«Τόσο το άσθμα όσο και οι αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι σοβαρές καταστάσεις για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον αλλεργιολόγο», επισημαίνει ο πρόεδρος της ACCAAI, αλλεργιολόγος, Richard Weber.