Οι ορμονικές αλλαγές, όπως τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, είναι πιθανό να προηγούνται της εκδήλωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο ιατρικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.

Οι ορμόνες του φύλου θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με την νόσο τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συμβάλλουν στην πρόκληση της νόσου ή είναι συνέπειά της.

Για να το διαπιστώσουν οι ερευνητές βασίστηκαν στα στοιχεία του Σουηδικού Ιατρικού Προγράμματος Πρόληψης Malmo (MPMP) που ξεκίνησε το 1974 και παρακολούθησε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ του 1921 και του 1949. Από τα αρχεία του προγράμματος ήταν διαθέσιμα δείγματα αίματος από 104 άνδρες που είχαν εκδηλώσει ρευματοειδή αρθρίτιδα και από 174 συνομήλικους τους άνδρες που δεν είχαν νοσήσει.

Οι ερευνητές αφού έλαβαν υπόψη επιβαρυντικούς παράγοντες για την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας όπως το κάπνισμα και το σωματικό βάρος, διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν πιο πιθανό να νοσήσουν. Επίσης, οι άνδρες αυτοί είχαν και σημαντικά υψηλότερες τιμές της ορμόνης FSH (στους άνδρες η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη συμμετέχει στην διαφοροποίηση των σπερματοκυττάρων και συμβάλλει στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει την τεστοστερόνη).

Τα συγκεκριμένα ευρήματα ωθούν τους ερευνητές στην υπόθεση ότι οι ορμονικές αλλαγές όπως η χαμηλή τεστοσερόνη και η υψηλή FSH προηγούνται της έναρξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μπορεί να επηρεάζουν την βαρύτητα της νόσου.