Τα δάση της Μεσογείου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ισοζυγίου του άνθρακα. Μόνο το 2010 αποθήκευσαν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες οικοσυστημάτων, όπως η ρύθμιση του κλίματος, η παροχή ξύλου, η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μάλιστα, η περιοχή της Μεσογείου θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε βιοποικιλότητα σημεία του πλανήτη, καθώς εδώ υπάρχουν περισσότερα από 25.000 είδη φυτών, την ώρα που στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη φτάνουν περίπου τα 6.000.
Δυστυχώς, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η θερμοκρασία στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά ένα βαθμό στη διάρκεια του 20ου αιώνα, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 20%. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί ακόμα 2 βαθμούς, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξαφάνισης ορισμένων δασικών ειδών, περιορίζοντας τη βιοποικιλότητα. Πρόσθετη πίεση στα δάση ως πηγές τροφίμων και νερού, ωστόσο, θα ασκήσει και η αύξηση του πληθυσμού, που υπολογίζεται να φτάσει τα 625 εκατομμύρια μέχρι το 2050 από περίπου 500 εκατομμύρια που είναι σήμερα.
Η κατάσταση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Έτσι, στα βόρεια της μεσογείου η εγκατάλειψη των δασικών εκτάσεων έχει οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών. Στα νότια, η αύξηση του πληθυσμού έχει περιορίσει τα δάση εξαιτίας της βόσκησης ζώων, της γεωργίας και της επέκτασης των πόλεων. «Η περιοχή της Μεσογείου έχει υποστεί πολλές αλλαγές, κοινωνικές, τρόπου ζωής, κλιματικές», δήλωσε ο Eduardo Rojas-Briales, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος δασοπονίας του οργανισμού. «Αν δεν τις διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά τη διαβίωση, τη βιοποικιλότητα, τις πυρκαγιές, τις λεκάνες απορροής, την ερημοποίηση. Η τακτική αξιολόγηση της κατάστασης με τη χρήση αξιόπιστων στοιχείων και η διαχείριση απειλούμενων δασικών πόρων με τρόπο βιώσιμο είναι πια ανάγκη». Σε χώρες, όπως η Τουρκία και η Τυνησία, όπου η πολιτική βούληση είναι ισχυρή, δασικές περιοχές έχουν ανακάμψει τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα δάση της μεσογείου κινδυνεύουν
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξέδωσε έκθεση για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά τα δάση της Μεσογείου, αλλά και για την προσφορά τους στη γεωργία, το νερό, την ενέργεια, τον τουρισμό και άλλους οικονομικούς τομείς.