Τα μαχαίρια που δεν κόβουν είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν στην κουζίνα. Πέρα από το ότι κάθε τόσο αναγκάζεστε να αγοράζετε καινούρια, δεν σας επιτρέπουν και να εκτελέσετε σωστά τις διάφορες εργασίες. Για να τα διατηρήσετε, λοιπόν, κοφτερά περισσότερο καιρό υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
1. Φροντίστε να πλένετε τα μαχαίρια σας με κρύο νερό.

2. Αποφύγετε να τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων.

3. Καλό είναι όταν κόβετε κάποια τροφή, να μην έρχονται σε επαφή με μεταλλικές επιφάνειες, αλλά να χρησιμοποιείτε βάσεις κοπής από ξύλο ή τεφλόν.

4. Μην ξεχνάτε να τα ακονίζετε πάντα με την ίδια φορά (π.χ. πάνω σε πέτρα ακονίσματος).

5. Πριν το ακόνισμα, καλό είναι τα ζεστάνετε πολύ λίγο (π.χ. στο γκαζάκι),ώστε να δουλεύετε καλύτερα τη λάμα.

6. Ιδανικό θα ήταν να έχετε ένα μαχαίρι για κάθε υλικό (π.χ. για ψάρια, για λευκό κρέας, για κόκκινο κρέας, για λαχανικά), ώστε να μην μεταφέρετε το μικροβιακό φορτίου το ενός τροφίμου στο άλλο. Ένας εύκολος τρόπος για να τα ξεχωρίζετε είναι να επιλέξετε μαχαίρια με διαφορετικό χρώμα στις λαβές.

Ακολουθώντας τις παραπάνω απλές συμβουλές, τα μαχαίρια σας θα αργήσουν να στομώσουν.